Helsingin XIX Flamencofestivaali nostaa nuoret framille

UUTISET JA TIEDOTTEET
20.1.2017

Helsingin XIX Flamencofestivaali esittelee 4.–11.2.2017 erityisesti nuoria ja nousevia kykyjä. Festivaaliviikon teemana on tanssin ja musiikin välinen suhde, jota lähestytään sekä improvisaation että nyky- ja perinteisen flamencon näkökulmasta.


Helsingin XIX Flamencofestivaali 4.–11.2017
festivaali.flamenco.fi

“Festivaalin tavoitteena on tänä vuonna paitsi tuoda esiin eri näkökulmia flamencosta myös esitellä nuoremman sukupolven flamencotekijöitä suurelle yleisölle”, sanoo Nea Granlund, toinen festivaalin tuottajista.

Festivaalin pääkonsertissa nähdään ensi kertaa Suomessa esiintyvä Nino de los Reyes ryhmineen. Granlund kuvailee Reyesia rajoja rikkovaksi, jopa anarkistiseksi flamencotaiteilijaksi. Savoy-teatterin lavalla nähdään esityshetkessä elävä teos Inside, jossa taiteilijoiden välinen improvisaatio korostuu.

Nino de los Reyes: Inside

Nino de los Reyes: Inside

Kotimaisessa illassa on tällä kertaa kaksi teosta, kahdelta taiteilijaryhmältä. Kitaristi-säveltäjä Okko Meinilän, perkussionisti Sami Rönkän ja tanssija-koreografi Rodrigo Gonzálezin kokeellisessa teoksessa Replaying Silence teknologia, flamenco ja visuaalisuus yhdistyvät. Toinen kotimainen, kantaesityksensä festivaalilla saava Homenaje a la familia Fernández tutkii puolestaan laulun, kitaran ja tanssin yhteyttä perinteisemmällä tavalla. Lavalle nousevat flamencolaulaja Taija Robalta, flamencokitaristi Otso Krunasta sekä flamencotanssija Maija Lepistö.

Okko Meinilä, Sami Rönkä, Rodrigo González: Replaying Silence. Kuva: Okko Meinilä.

Okko Meinilä, Sami Rönkä, Rodrigo González: Replaying Silence

Festivaalin avajaistapahtumassa Kansallisteatterin Lavaklubilla lava on vapaa flamencon harrastajille ja ammattilaisille. Avajaisviikonloppuna voi nauttia flamencosta myös Kirjasto10:in maksuttomassa tapahtumassa. Lisäksi luvassa on tiiviskursseja harrastajille ja ammattilaisille pääesiintyjä Nino de los Reyesin johdolla.

Pohjoismaiden suurin flamencofestivaali järjestetään nyt jo 19. kerran. Granlundin mukaan festivaalin tuotanto on vuosien aikana ammattimaistunut ja kävijäkunta laventunut. Vuonna 2016 festivaali teki kävijäennätyksen:

“Pohjolassa ollaan ihastuttu flamencotaiteeseen. Se on sulattanut suomalaisten sydämet.”