Helsinki Dance Company juhlii 50-vuotista historiaansa

UUTISET JA TIEDOTTEET
28.2.2023

Vuonna 1973 perustettu Helsinki Dance Company on vaikuttanut oleellisesti nykytanssin kehitykseen Suomessa. HDC:n 50-vuotisjuhlavuoden pääteoksena nähdään kansainvälisesti palkitun koreografin Anton Lachkýn teos Special Night. Juhlan kunniaksi Helsingin Kaupunginteatterilla on myös esillä valokuvanäyttely, joka esittelee tanssiryhmän historiaa.

HDC 50 -valokuvanäyttely pitää sisällään kuvia yli sadasta tanssiteoksesta vuosilta 1969–2022. Se on avoinna suuren näyttämön esitysten yhteydessä kevätkauden 2023 loppuun saakka.

Tanssiryhmän johtaja Antti Lahti toteaa, että valokuvanäyttely tuo näkyväksi sen laajuuden, millä tanssitaide on ollut itsestään selvä osa Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistoa jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.

”Näyttely on samalla kunnianosoitus niille kaikille upeille teoksille ja tekijöille, joita Helsinki Dance Companyn matka on pitänyt sisällään”, Lahti sanoo.

Special night – Kuvassa Elina Lindfors, Aksinja Lommi, Misa Lommi, Pekka Louhio, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne, Heidi Naakka ja Jyrki Kasper © Petra Tiihonen

Juhlavuoden 2023 pääteos on eurooppalaisen nykytanssin kärkeä edustavan, Belgiassa asuvan Anton Lachkýn surrealistiseksi gaalaillaksi luonnehdittu Special Night, joka saa ensi-iltansa 8. maaliskuuta.

Esitys käsittelee mielen kahleettomuutta ja vapautta, jonka kaikki voivat kokea, kun päästävät irti. Special Night kertoo mielikuvituksen ja unien voimasta. Kaikki tämä nähdään surrealistisessa muodossa, jotta katsojat pääsevät näkemään ja kokemaan matkan yhdessä tanssijoiden kanssa.

”Teos on saanut nimensä siitä, miten erityinen se on niin Helsinki Dance Companylle kuin minullekin. Vierailin ensimmäistä kertaa koreografina Helsingin Kaupunginteatterilla 15 vuotta sitten vaimoni kanssa heti häidemme jälkeen. Se oli silloin meille todella erityistä ja tänne palaaminen on minulle suuri kunnia. HDC:n 50-vuotisjuhlavuosi tekee tästä vieläkin erityisempää. Koreografina minulle tärkeintä on se, mitä liike saa meidät tuntemaan. Tämä teos on tunteellinen matka ja todellinen vuoristorata aivoille. Tavoitteena on tanssiteos, josta ei saa katsettaan irti”, Anton Lachký kertoo.

Special Night on kutsuttu myös Kuopio tanssii ja soi -festivaalin pääohjelmistoon.

Tärkeintä on pysyä liikkeessä, luoda uutta ja jatkaa matkaa teos teokselta

”Juhlavuonna tervehdimme ilolla ryhmän legendaarista historiaa ja samalla kuljemme eteenpäin. Tärkeintä on pysyä liikkeessä, luoda uutta ja jatkaa matkaa teos teokselta”, Antti Lahti jatkaa.

Kuva teoksesta Allegro Molto. Koreografia: Liisa Priha. Ensi-ilta 21.3.1975 © Kari Hakli

Helsinki Dance Company on maamme ainoa kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimiva tanssiryhmä. Vuonna 1973 perustettu ryhmä on tehnyt esityksiä kaikille Helsingin Kaupunginteatterin näyttämöille sekä kiertänyt kotimaassa ja ulkomailla. Ryhmän tanssijat ovat olleet mukana Kaupunginteatterin musikaaleissa ja näytelmissä tanssijoina, laulajina, näyttelijöinä ja koreografeina.

Taiteellisina johtajina ovat toimineet Jorma Uotinen (1987–90), Carolyn Carlson (1991–92), Marjo Kuusela (1992–96), Kenneth Kvarnström (1996–99 ja 2010–13), Ari Tenhula (2000–02), Nigel Charnock (2003–05), Ville Sormunen (2006–09), Jyrki Karttunen (2013–17) ja Antti Lahti (2020-). Antti Lahden alun perin kaksivuotista johtajakautta on jatkettu heinäkuuhun 2024 saakka.

Pääset tutustumaan HDC:n kaikkiin esityksiin vuosien varrelta täällä ›