Helsinkiin perustettu ulkomaalaisten taiteilijoiden keskus

UUTISET JA TIEDOTTEET
6.10.2016

Suomessa elää yli 2 000 vieraskielistä eri alojen ammattitaiteilijaa. Suomen kansainvälisten taiteilijoiden keskus haluaa toiminnallaan avata uusia väyliä korkeatasoisille, ulkomaisten ja suomalaisten taiteilijoiden yhteistyön tuottamille taideteoksille ja -tapahtumille.

Suomessa elää yli 2 000 vieraskielistä eri alojen ammattitaiteilijaa, joiden pääsy suomalaisiin taidelaitoksiin, -projekteihin, -järjestöihin ja -rahoituslähteisiin on tällä hetkellä ongelmallista.

Helsingissä 28.9.2016 perustettu Suomen kansainvälisten taiteilijoiden keskus edistää ja tukee Suomessa asuvien ulkomaalaistaustaisten ammattitaiteilijoiden asemaa, työskentelymahdollisuuksia ja näkyvyyttä osana suomalaista taide- ja kulttuurikenttää.

Toimintaansa 2017 alussa käynnistävä yhdistys kerää ja jakaa tietoa Suomessa työskentelevistä ammattitaiteilijoista, tukee heidän työllistymistään neuvonnalla ja tuotantoavulla, järjestää verkottumis- ja tutustumistilaisuuksia sekä toimii kulttuuripoliittisena keskustelijana, vaikuttajana ja edunvalvojana.  Suunnitelmissa on myös Helsinkiin perustettava toimitila, johon tulee taiteilijayhdistysten ja -yhteisöjen työpisteitä, kokoustiloja sekä erilaisia taiteellisen työskentelyn tiloja.

Tällä hetkellä ulkomaalaisten taiteilijoiden keskeisiä työn tekemisen edellytyksiä haittaavia haasteita ovat kielivaikeudet, julkaisukanavien löytämisen ongelmat, maahanmuuttajien asema suhteessa tiedotusvälineisiin, järjestöjen jäseniksi pääsyn esteet, korkea apurahakynnys sekä henkilökohtaisten ja ammatillisten verkostojen puuttuminen.

Suomen kansainvälisten taiteilijoiden keskus haluaa toiminnallaan avata maamme taide- ja kulttuurirakenteisiin uusia väyliä korkeatasoiselle, ulkomaisten ja suomalaisten taiteilijoiden yhteistyön tuottamille taideteoksille ja -tapahtumille. Uudet taiteelliset näkemykset, vaikutteet ja kumppanuudet rakentavat osaltaan yhä monimuotoisempaa ja rikkaampaa suomalaista taidekenttää ja yhteiskuntaa.

Suomen kansainvälisten taiteilijoiden keskus toimii ulkomaalaisten taiteilijoiden omien yhteisöjen kattojärjestönä. Sen perustajäseniä ovat European Theatre Collective (Salla Kozma, David Kozma), Osuuskunta SummArt (Kalle Sandqvist), Teatteri Metamorfoosi (Tanja Eloranta), Sivuvalo Multilingual Literature Project (Roxana Crisologo, Daniel Malpica), Cirko Criollo (Pablo Alvarez, Celso Molina) sekä Paola Livorsi, Marek Pluciennik ja Tomi Purovaara.

Lisätietoja:

Tomi Purovaara, hallituksen puheenjohtaja, Suomen kansainvälisten taiteilijoiden keskus, puh. 044 2987 531, tomi.purovaara@gmail.com