Hetki-festivaali antaa tilan improvisaatiolle

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 1.11.2018

Helsingissä 16.-18.11. ensimmäisen kerran järjestettävä festivaali nostaa liikeimprovisaation esille omana tanssitaiteen muotonaan. Kolmipäiväisen Hetki-festivaalin ohjelmisto tarjoaa improvisaatioon pohjaavia esityksiä ja ammattilaisille suunnattuja työpajoja, tuoden esille liike- ja ääni-improvisaatioon erikoistuneita ryhmiä ja -taiteilijoita.

“Improvisaatio on empatiaa lisäävää nyt-hetken taidetta”, kuvailee tanssitaiteilija Elina Hauta-aho, yksi Hetki-festivaali järjestäjistä. Tanssi-improvisaatio esitysmuotona on Hetki-festivaalin järjestäjille poliittinen valinta. “Se on vapautta olla suhteessa toisiin, tilaan, itseen ja esitykseen toisin – mahdollisuus päästää irti ja ihmetellä.”

Hetki-festivaalilla esiintyvät ryhmät, Lihaa Tilassa, Duo Bold Absurdium, TRIOT, Todellinen kollektiivi, Vivarium kollektiivi ja Obvious Unexpected sekä työpajassa ohjaavat taiteilijat tuovat esille monenlaisia kulmia improvisaatioon ja sen mahdollisuuksiin. Työpajat tarjoavat mahdollisuuden syventyä tutkimaan esityksissä nähtyä, muun muassa liikkeen ja äänen, tanssin ja musiikin, sanojen ja liikkeen välistä yhteyttä.

Tutkimusmatkoja ja jaettuja hetkiä

Hauta-aho tuo esiin improvisaatioon pohjautuvan esitystilanteen erityisyyden, jossa esiintyjä eri ole katsojan yläpuolella vaan samanvertaisena kuuntelemassa ja reagoimassa tässä hetkessä. “Parhaimmillaan improvisaatio, esitysmuotona tai lähtökohtana työskentelylle, katsojalle tai esiintyjälle, tuo lähemmäs kokemusta elämän absurdiudesta ja ihmisen monien eri syvyyksien ja liikelaatujen mahdollisuudesta.”

Hauta-ahon lisäksi Hetki-festivaalia ovat järjestämässä tanssitaiteilijat Aino Ojanen, Kaisa Kukkonen ja Heini Nukari. Tapahtuma levittäytyy Ylioppilasteatterin studiosta Helsingin keskustasta Suvilahdessa sijaitsevaan Esitystaiteen keskukseen ja Maunulassa sijaitsevaan Maunula-taloon.

Lue lisää


Ryhmät ja taiteilijat Hetki-festivaalilla:

Lihaa Tilassa: Aino Ojanen, Matilda Aaltonen, Nadja Pärssinen, Olli Niemitalo
Duo Bold Absurdium: Nina Viitamäki, Anna-Maija Terävä, Soile Lahdenperä
TRIOT: Elina Hauta-aho, Kaisa Kukkonen ja Heini Nukari
Todellinen kollektiivi: Raisa Vennamo, Leena Gustavson, Jukka Gustavson, Annika Sarvela, Erja Asikainen
Vivarium kollektiivi: Linda Priha, Elina Hauta-aho, Eero Savela
Obvious Unexpected: Vera Lapitskaya, Giorgio Convertito

Avajaisklubilla: Juan de Dios Magdaleno, Alejandro Montes de Oca
Työpajoja vetää: Jouni Järvenpää, Mirva Mäkinen
Keskustelun moderoi: Pia Lindy