Hyvä elämä on Pyhäjärven ensi kesän Täydenkuun tanssien teema

UUTISET JA TIEDOTTEET
8.3.2017

Perinteikkäälle, jo vuodesta 1992 järjestetylle nykytanssifestivaalille on tulossa kymmenkunta esitystä ja monipuolinen kurssitarjonta.

Täydenkuun tanssien taiteellisen johtajan Kirsi Törmin kokemus kouluttajana erilaisissa taiteen ja hyvinvoinnin rajapintoihin liittyvissä tapahtumissa näkyy myös ohjelmistossa, josta julkistettiin nyt kolme esitystä.

”Mitä on hyvä elämä? – – Sitä on kysytty pitkään ja eri aikakausien filosofit ja terapeutit, aina shamaaneista lähtien ovat pyrkineet siihen vastaamaan – festivaalilla voit inspiroitua tanssitaiteilijoiden monisärmäisistä avauksista aiheeseen”, Kirsi Törmi kirjoittaa tervetulotoivotuksessaan Täydenkuun tansseille. Festivaalin esitykset ja kurssiohjelmisto kiertyvät kaikki tavalla tai toisella tämän kysymyksen ympärille. Festivaali järjestetään 23.-26.7. Pyhäjärvellä.

Kinetic Orchestra: Rohkeat. © Aino Huovio

Kinetic Orchestra: Rohkeat. © Aino Huovio

Rohkeat on Kinetic Orchestran vuonna 2015 valmistunut koko perheen tanssiesitys. Koreografi Jarkko Mandelin kertoo, että ideana teosta valmistettaessa oli luoda maailma, joka aukeaa aikuisille ja lapsille, aikuisia unohtamatta ja lapsia aliarvioimatta.

”…olemme keskittyneet luomaan tilanteita, joissa liikkumisella voi kommunikoida, rohkeudella saavuttaa jotakin erityistä ja kiintymisellä luoda luottamusta”, Jarkko Mandelin kertoo.

Täydenkuun tansseilla 2015 nähty Trash Heroes tulee festivaalin ohjelmistoon uudestaan. Esitys on Antti Lahden ja Panu Varstalan ehdotus paremmasta kaupungista. Siinä kaksi arjen supersankaria ajaa ympäri keskustaa erikoisvarustelluilla kuormapyörillä ja siivoaa alueita yksi kerrallaan, jotta niissä olisi parempi tanssia. Siivottuaan sankarit joko tanssivat itse tai järjestävät katujuhlat, joihin kaikki ohikulkijat ovat tervetulleita.

Auri Aholan ensimmäinen pitkä tanssiteos Jotteeh (suom. Kulkijat) sai ensi-iltansa tammikuussa 2017 Inarissa. Teos on saanut inspiraationsa saamelaisten ikiaikaisesta elämäntavasta, vuoden kierron mukaan tapahtuneesta vuotuismuutosta. Yhdessä kulkeminen on muutakin kuin eteenpäin menemistä: se on sosiaalinen ja riitinomaisesti toistuva tapahtuma, joka lujittaa luottamusta ja sitoo yksilöt toisiinsa.

”Ryhmän jokaisella jäsenellä on kuljettaessa oma tehtävänsä”, kertoo Auri Ahola. ”Kaikkien on oltava valppaina ja jokainen askel on tärkeä.”

Festivaalin lopullinen ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.


Täydenkuun Tanssit -festivaalin keskeinen tavoite on seurata aikaansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, sekä pyrkiä vastaamaan ajan mukanaan tuomiin haasteisiin mm. antamalla työtilaisuuksia nuorille koreografeille ja tanssijoille, mahdollistamalla asiantuntija- ja katsojapalautetta esitysten jälkeisissä keskusteluissa ja järjestämällä koulutusta tanssitaiteen eri osa-alueilta. Festivaalille kutsutaan vuosittain tanssin tuottajia, tilaajia ja tiedotusvälineiden edustajia koti- ja ulkomailta.