Juhlaviikot tuo katutanssia Amerikasta ja kytkee nykytanssin sellokonserttoon

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 26.4.2018

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa on pari varsinaista tanssiesitystä ja muutama muu, joissa vahva fyysinen ilmaisu yhdistyy teatteriin, tanssiin tai spektaakkeliin. Tero Saarinen Companyn Los Angelesissa maailmanensi-iltansa saanut Zimmermann Trio nähdään nyt Helsingissä.

Live! The Realest MC – Chalvar Monteiro, Kyle Abraham © Steven Schreiber

Juhlaviikot tuo Helsinkiin hiphopista ammentavan jenkkikoreografi Kyle Abrahamin teoksen Live! The Realest MC.

Se on yhdenlainen kasvutarina mustasta pojasta Pittsburghin terästeollisuuskaupungissa maskuliinisuutta uhoavan kulttuurin ympäröimänä. Taustalla on omia nuoruudenkokemuksia. Mitä tarkoittaa olla tosi mies? Miten tulla hyväksytyksi omana itsenään? Kenen kulttuuria hiphop oikeastaan on?

”Kaikki koulussa esitti olevansa MC ja käveli käytävillä toistellen tunnettuja rap-biisejä. Ne oli niin cooleja ja lahjomattomia”, Kyle Abraham kertoo Fusebox Festivalin haastattelussa 2017 .

”Yläasteella yritin kaikkeni sekoittua muiden joukkoon ja muuttaa kävelytyyliäni ja puhetapaani, jotta en olisi erottunut joukosta. Myöhemmin, kun tajusin tuon, mieleeni tuli tarina Pinokkiosta, joka halusi olla oikea poika – mutta nyt halusin tutkia asiaa hiphopin kautta.”

Abraham.in.Motionin seitsemän tanssijan haastava fyysinen liikekieli on täynnä katutanssin energiaa, johon yhdistyy vahva modernin ja nykytanssin tekniikka.

Esitykset 24. ja 25.8.

Tero Saarinen Company ja HKO Musiikkitalossa

Zimmermann trio ©Mikki Kunttu

Tero Saarinen Company, Zimmermann trio © Mikki Kunttu

Juhlaviikoilla nähdään myös Tero Saarinen Companyn uuden Zimmermann Trio -teoksen Suomen ensi-ilta. Helsingin juhlaviikkojen ja Los Angelesin filharmonikoiden tilausteos sai kantaesityksensä alkuvuodesta Walt Disney -konserttisalissa.

Esitys kietoo yhteen elävää musiikkia, tanssia ja visuaalisuutta koreografi Tero Saarisen töille ominaisella, kokonaisvaltaisen elämyksellisellä ja tunteisiin vetoavalla tavalla. Tanssi nostaa Bernd Alois Zimmermannin musiikin uudelle tasolle – kuten säveltäjä oli alun perin suunnitellut. Zimmermannin vaikuttava, elokuvallinen sellokonsertto inspiroi Saarisen käsittelemään koreografiassaan poislähtemisen ja menetyksen teemoja.

”Tanssin tuoman lisän myötä konsertto muodosti kolmenvälisen keskustelun soolon, ensemblen ja kehon kesken. – – kiihkeä energia, joka yhdessä lavastuksen ja tanssin kanssa piti yleisön haltioissaan alusta loppuun saakka.” – New Classic LA

Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Susanna Mälkki. Tero Saarinen Companyn kolme tanssisolistia esiintyy yhdessä sellisti Oren Shevlinin kanssa. Valosuunnittelija ja lavastaja Mikki Kunttu ja pukusuunnittelija Erika Turunen luovat lavalle ainutlaatuisen visuaalisen maailman.

Esitykset 30. ja 31.8.

Ihmisistä muodostuu muotoaan muuttava verkko taivaalle

La Fura Dels Baus, Human Net © Capodanno Miriam

Tanssista kiinnostuneen ei kannata sivuuttaa La Fura dels Bausin huikeaa ilmakoreografiaa Human Net, joka toteutetaan 40 huimapäisen helsinkiläisen kanssa. Toisissaan roikkuva valtava ihmisjoukko tanssii ilmassa Senaatintorilla Taiteiden yönä 23.8.

Absurdia fyysistä taituruutta

Martin Zimmermann, EinsZweiDrei © Nelly Rodriguez

Ohjaaja, koreografi ja klovni, sveitsiläinen Martin Zimmermann tuo Juhlaviikoille absurdia komiikkaa. Esityksessä on kolme virtuoosimaista fyysistä esiintyjää – jotka ovat myös tanssijoita – ja pianisti. Huhtikuussa Sveitsissä ensi-iltansa saanut, tuoreeltaan Helsinkiin saapuva Eins Zwei Drei vie katsojat kuvitteelliseen museoon, jossa vierailijat ja teokset ovat yhtä lailla katseen kohteina.

Martin Zimmermanin ilmiömäistä tapaa käyttää kehoaan on hämmästelty kritiikeissä kaikkialla maailmassa. Hänen avantgardistisissa esityksissään fyysinen taituruus on keskeistä, sirkuksen ja tanssin tekniikat yhdistyvät uskomattomalla tavalla.

Esitykset 18. ja 19.8.