Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö saivat kunniatehtävän tanssiammattilaisilta Briteissä

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 7.4.2020

Koronarajoitusten ajaksi Lontooseen jääneet Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö kutsuttiin kansainvälisen tanssinopettajien ammattilaisliiton IDTA:n suojelijoiksi. Kysymyksessä on kunniatehtävä brittiläisessä arvovaltaisessa joukossa.

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö ehtivät katsomaan Hamilton-musikaalin juuri ennen kuin teatterit suljettiin Lontoossa.

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö päättivät jäädä Lontoon kotiinsa, kun koronavirus levisi ja Briteissä astui voimaan ”lockdown”.

Tunnelma Lontoossa on samankaltainen kuin Helsingissä, kotona pitää pysytellä.

”Ei meillä täällä mitään hätää ole, ruokakaupat ja apteekit ovat auki, olemme terveinä. Teemme parin tunnin lenkkejä läheisessä puistossa. Pareittain saa liikkua, mutta poliisi valvoo tehokkaasti ja hajottaa heti isommat porukat.”

”Näin kauniilla säällä olisi kiva ajaa rannalle Brightoniin, mutta ei onnistu. Siitä voi saada sakot tai syytteen turvallisuuden vaarantamisesta.”

Pari päivää sitten koronarajoitusten hiljentämää elämää ilahdutti kirje kansainvälisen tanssinopettajain liiton, International Dance Teachers’ Associationin IDTA:n pääjohtajalta. Haapalainen ja Suutari-Jääskö kutsuttiin järjestön suojelijoiksi. IDTA on eri tanssilajien standardeja ja vaatimuksia määrittelevä ja tutkintoja myöntävä elin Iso-Britanniassa.

”IDTA on meidän kansainvälinen ammattilaisliitto, jonka jäseninä olemme suorittaneet tutkintomme. Sen ansiosta meillä on pätevyys toimia maailmanlaajuisesti opettajina, luennoitsijoina ja tuomareina tanssitapahtumissa”, Haapalainen kertoo. ”On kunnia tulla kutsutuksi tällaiseen joukkoon.”

”Siellä on erittäin korkeatasoiset laatuvaatimukset, tutkinnot on ylimpiä mitä voi opettajatasolla saada.”

Suojelijoiden, englanniksi Patrons, joukko on vaikuttava. Mukana ovat balettilegendat Dame Beryl Grey ja Darcey Bussell, musikaalikoreografi Arlene Phillips (mm. Starlight Express, We Will Rock You), kilpatanssijat Karen ja Marcus Hilton sekä tanssija-näyttelijöitä ja poliitikkoja, mm. räväkkä Ann Widdecombe. Suurin osa heistä kantaa brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkkejä.

Kun työt on nyt peruttu usean kuukauden ajalta, Jukka Haapalainen ehtii tarttua omaan tulevaan näyttämöprojektiinsa ja aloittaa koreografiaa. Suunnitteilla on tanssia, musiikkia ja laulua sisältävä tarina, jossa ollaan uran käännekohdassa, ei enää ihan nuoria.

”Muuten tämä tilanne harmittaa erityisesti oman tanssikoulun kannalta, tämä kausi lähti niin hyvin käyntiin ja sitten tyssäsi tähän. Mutta onneksi on saatu pyörimään online-tunteja ja live-stream-lähetyksiä salista. – Ja lähetin kyllä pitkän kiitoskirjeen Kaapelitehtaalle vuokranmaksuvapautuksesta, ilman sitä en tiedä oltaisko pysytty pystyssä.”