Jyväskylässä järjestetään ensimmäistä kertaa butoh-festivaali elokuun lopussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Jyväskylä Butoh Festivaalin tiedote, 20.8.2021

Jyväskylän ensimmäinen butoh-festivaali järjestetään 27.–29.8.2021 Villa Ranassa. Ohjelmassa tullaan näkemään kansainvälisen butoh-tanssijan Ken Main teos The Swan Hymn. Hän tulee pitämään festivaaleille myös butoh-työpajan.

”Butoh’n rikkaus on mielestämme siinä, että sitä voi lähestyä monelta kannalta. Ken Mailla on vuosikymmenten kokemus erilaisista esittävän taiteen muodoista, taistelulajeista sekä joogan ja zen-filosofian perinteistä. Hän yhdistää näitä  kiehtovalla tavalla butoh’oon. Arvaamme, että jokainen löytää hänen ohjauksessaan juuri itselleen sopivan tavan tanssia. Festivaalityöpajaansa hän toivottaa tervetulleeksi aiempaan kokemukseen katsomatta”, kertovat Anthoni Levonsaari, Ella Valkola ja Johanna Hurme, festivaalin työryhmä.

Kolmen päivän festivaali tulee sisältämään paljon erilaisia työpajoja, esityksiä ja yhteistä illanviettoa liikkeen ja tanssin parissa. Ken Main lisäksi nähdään viikonlopun aikana teoksia mm. Yukina Yamamotolta & Tuuli Mallalta & Mari Mäkiöltä, Maanväeltä, Minja Mertaselta, Emilia Liimataiselta & Jaakko Kuikalta sekä Sonja Kilpeläiseltä.

”Vaikkemme tietoisesti valinneet teemaa tämän vuoden festivaalille, luonto ja keho osana laajempaa luontoa ovat läsnä monessa teoksessa. Lisäksi kaikkia yhdistää mielestämme se, että ne antavat tilaa läsnäolijoiden omille havainnoille, kokemuksille ja tulkinnoille. ’Oikeaa’ tai ‘väärää’ tapaa katsoa teosta ei ole – jo se voi itsessään olla puhdistava kokemus.”

Butoh on 1950-luvun lopun Japanissa syntynyt nykytanssin ja tanssiteatterin muoto, jonka yhtenä pyrkimyksenä oli synnyttää uudenlaista liikettä ja tanssi-ilmaisua. Sen perinteet ovat yhä vahvasti sidoksissa japanilaiseen kulttuuriin, josta esimerkiksi osa liikkeen tuottamisen menetelmistä on peräisin.

”Kolmipäiväinen festivaali on harvinaislaatuinen läpileikkaus butoh’sta Suomessa. Olemme saaneet ohjelmistoomme upean kirjon tanssitaiteilijoita, maamme huippuja. Tavoitteena onkin saada festivaalista jokavuotinen perinne Jyväskylään”, tuotantotiimi toteaa.