Kaapelitehdas saa sydämen ja tanssi talon

UUTISET JA TIEDOTTEET
17.3.2017

Paras mahdollinen Tanssin talo ja entistä parempi Kaapelitehdas, kuvailee Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari Tanssin talon hankesuunnitelmaa, joka julkistettiin 16.3.2017.

tanssintalo_havainnekuva2017-02-28

@ JKMM Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli

Tanssin talon paikka Kaapelitehtaalla on päätetty: uudisrakennus nousee kulttuurikeskuksen koillispäätyyn. Samassa yhteydessä Kaapelitehtaan sisäpiha katetaan. Noin 35 miljoonaa euroa maksavan hankkeen rakennustöiden suunnitellaan alkavan kesällä 2018, ja sen on määrä valmistua vuonna 2020.

“Tämä on Kaapelitehtaalle valtava mahdollisuus, jollaista ei tule toista kertaa”, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari sanoo.

Viimeisen vuoden aikana on käännetty kaikki kivet – siis selvitetty kaikki mahdolliset vaihtoehdot Tanssin talon tilojen sijoittumiselle Kaapelitehtaalle, Tanssin talon verkkosivujen artikkelissa kerrotaan. Se ei ole ollut ihan helppo tehtävä, sillä uudisrakennus itsessään on jo iso uusi kokonaisuus, jonka on loksahdettava luontevasti osaksi jo valmista kulttuurikeskittymää. Kaapelitehtaalla on ennestään 250 vuokralaista ja monenlaisia tarpeita, jotka on pitänyt ottaa suunnittelussa huomioon.

Lopulta logistinen ja toiminnallinen realismi tarjosivat kuitenkin uudisrakennuksen osalta vain yhden vaihtoehdon – sijoittamisen Kaapelitehtaan koillispäätyyn.

Kaapelin sisäpiha katetaan – keskelle tulee uusi sisäänkäynti ja aula

Tanssin talon myötä Kaapelitehtaan sisäpiha katetaan ja osa siitä tulee olemaan lämmintä tilaa, josta tulee Kaapelitehtaan toimijoille yhteinen aulatila, lipunmyynti ja kauppa – Kaapelitehtaan uusi sydän.

“Sisäpihan kattamisesta on tullut jo aiemmin paljon toiveita. Tähän asti se on ollut lähinnä autojen käytössä”, Huotari sanoo.

Tanssin talon tilat rakennuttaa Kaapelitehtaan kulttuurikeskusta pyörittävä Kiinteistö Oy Kaapelitalo, ja toiminnasta tulee vastaamaan Tanssin talo ry, joka vuokraa tilat Kaapelilta. Kaapelitehdas on valtava kompleksi, josta Tanssin talon tilat tulevat olemaan noin 10 %.

Tanssin talo muodostuu noin 5290 neliömetrin uudisrakennuksesta sekä noin 1550 neliömetrin laajuisesta peruskorjattavasta osasta, joka sijoittuu Kaapelitehtaan vanhaan tehdasrakennukseen. Uudisosaan rakennetaan 700 katsojan iso näyttämö, sivunäyttämö, harjoitussali ja tukitiloja. Kaapelitehtaan vanhasta Pannuhallista tulee Tanssin talon pieni näyttämö ja tehdasrakennukseen sijoitettaneen myös Tanssin talon ravintola. Kaapelitehtaan suojellut päädyt säilytetään.

Rakentaminen aloitetaan kesällä 2018

Hankkeeseen on kiinnitetty pääsuunnittelijaksi Teemu Kurkela JKMM Arkkitehdit Oy:stä ja vastaavaksi rakennussuunnittelijaksi Pia Ilonen Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:stä. Rakennuttajakonsulttina hankkeessa toimii Haahtela-rakennuttaminen Oy.

”Meillä on dream team koolla JKMM oli mukana jo tarveselvitysvaiheessa ja on yksi Suomen huipputoimistoja. Tallin Pia Ilonen puolestaan on ollut täällä ensimmäisten joukossa pelastamassa Kaapelitehdasta jo 25 vuotta sitten. Hän tuntee kokonaisuuden hyvin”, Kai Huotari kertoo.

Seuraava vaihe on rakennussuunnittelu, jossa paneudutaan vielä tarkemmin toiminnallisiin yksityiskohtiin. Prosessissa kuullaan naapurustoa, tanssin toimijoita ja Kaapelitehtaan vuokralaisia. Tavoitteena on päättää arkkitehtuurista kesään 2017 mennessä ja viedä asemakaavan muutosehdotus kaupunkisuunnittelulautakuntaan syksyllä 2017. Huotari arvioi, että kaavan vahvistus voisi olla mahdollinen alkuvuodesta 2018. Jos kaikki menee aikataulun ja suunnitelmien mukaan, varsinainen rakentaminen aloitetaan kesällä 2018. Ovensa upouusi Tanssin talo avaa kesän 2020 tietämillä.

Tanssin talon budjetti on 34,8 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 15 miljoonaa euroa tulee Jane ja Aatos Erkon säätiöltä lahjoituksena, 6 miljoonaa euroa Helsingin kaupungilta, 6 miljoonaa euroa valtiolta, ja loput 7,8 miljoonaa euroa investoi Kiinteistö Oy Kaapelitalo.