Kaktus-tanssifestarit palaavat Kaapelitehtaalle

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.10.2022

Pienimuotoista Kaktus-tanssifestivaalia on järjestetty jo vuodesta 2005, suunnilleen parin vuoden välein. Nyt ohjelmistossa on virolainen nykytanssivierailu ja Gruppen Fyran & Kauri Honkakosken kiitetty Juhlat (The Soiree).

Fine5 Dance Theatre (EE): Eutopia.

Taideosuuskunta Pielloksen järjestämillä Kaktus-tanssifestareilla teemana on Baltic meets Kaktus.

Festivaalilla nähdään harvoin Suomessa vierailevaa virolaista nykytanssia. Fine5 Dance Theatren 30-vuotisjuhlateos Eutopia tarkastelee metaforaa paikasta, jossa oleminen antaisi meille positiivisen kokemuksen. Joskus tuntuu todella siltä, ​​että meidän on vaikea löytää itseämme ja paikkaamme jatkuvasti muuttuvassa epävakaassa maailmassa, mutta vielä vaikeampaa on pysyä rehellisenä itselleen tässä kaaoksessa. ”Sivilisaation kuoleman hyväksymisen sijaan meidän on taisteltava sellaisen sivilisaation puolesta, joka on todella sivistynyt.” (Mann & Wainwright, Climate Leviathan: A Political Theory of Our Planetary Future (2018)

Eutopia-esitys nähdään 15.10. Kaapelitehtaalla, Tanssiteatteri Hurjaruuthin näyttämöllä (lisätietoa ja liput: katso esityskalenteri ›).

Fine5 Dance Theatre on yksi tunnetuimmista nykytanssiryhmistä Virossa. Ryhmän vierailu on osa Suomalais-virolaisen kulttuurisäätiön tukemaa kulttuurivaihtohanketta Suomen ja Viron välillä.

Gruppen Fyra / Kauri Honkakoski: Juhlat. © Noomi Ljundell

Festivaalin toinen teos on Gruppen Fyran ja ohjaaja Kauri Honkakosken The Soiree (Juhlat). Se on fyysistä teatteria ja tanssiteatteria yhdistelevä mustan humoristinen esitys, jossa tanssitaan maailman raunioilla. Teos piirtää kuvan eristäytyneestä, sisäänpäin käpertyneestä yhteisöstä, jossa neljä ihmistä vaalii illuusiota menneiden aikojen loistosta. Päivät matelevat ulkomaailmaa peläten ja valtapelejä pelaten. Teoksen tragikoominen ihmiskuva on raaka mutta rakkaudella piirretty − Eugène Ionescon ja Samuel Beckettin hengessä.

Kauri Honkakoski on kansainvälisesti palkittu fyysisen teatterin ohjaaja ja Corporeal Mime -näyttämötaiteilija. Hänen liikkeelliset teatteriteoksensa rakentuvat ilmaisuvoimaisen ruumiin, kirkkaiden kuvien ja kehollisen dramaturgian varaan. Honkakosken aiempiin ohjauksiin kuuluu mm. kriitikoiden ylistämä Pulpetti joka voitti erittäin arvostetun Scotsman Fringe First -palkinnon Edinburgh Fringe Festivaalilla 2019. Juhlat sai ensi-iltansa syksyllä 2021 Kanneltalossa, ja toivotut lisäesitykset nyt 12.–14.10. (lisätietoja ja liput esityskalenterissa ›)

Kaktus-tanssifestarit järjestetään Kaapelitehtaalla 12.–15.10.2022 Tanssiteatteri Hurjaruuthin näyttämöllä.