Kansainvälinen ANTI Live Art -palkinto Sonya Lindforsille

UUTISET JA TIEDOTTEET
1.10.2018

Maailman ainoa live art -palkinto, ANTI Festival International Prize for Live Art, annettiin neljän ehdokkaan joukosta suomalaiselle Sonya Lindforsille Kuopiossa ANTI-festivaalilla syyskuun lopussa.

Sonya Lindforsin taide on elintärkeää lähiympäristölleen. Hänen työnsä antavat muille mahdollisuuden työskennellä ja luoda tiloja vuoropuhelua varten sellaisiin ympäristöihin, joista ne ovat aiemmin puuttuneet.”

”Hänen tärkeä panoksensa taiteelle ja kulttuurille on löytämässä nopeasti jalansijaa: siitä on tulossa välttämätöntä sosiaaliselle keskustelulle tasa-arvosta, monimuotoisuudesta, sukupuolesta ja seksuaalisuudesta.”

Näin perustelee kolmihenkinen palkintoraati, jota johti yksi aikamme merkittävimmistä filosofeista, Jacques Rancière (Ranska). Mukana olivat myös Eisa Jocson (Filippiinit) ja Lois Keidan (Iso-Britannia). Keidan, joka on toista vuotta raadissa, on yksi Lontoon Live Art Development Agencyn perustajista. Eisa Jocson on tunnettu filippiiniläinen koreografi.

Lindfors voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2019.

Sonya Lindfors työskentelee koreografian, yhteisöllisen aktivismin ja opetuksen parissa. Hän on UrbanApa -taideyhteisön perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. Työssään Lindfors problematisoi valtaa, olemassa olevia rakenteita, uudelleen esittämisen tapoja ja toiseuttamista. Hänen näyttämöteostensa sarja, NOIR? (2013), NOBLE SAVAGE (2016) ja COSMIC LATTE (2018), keskittyy mustaan kehoon, rotuun ja representaatioihin liittyviin kysymyksiin.

Lindforsin lisäksi palkinnonsaajaehdokkaina oli joukko muita kansainvälisesti menestyneitä taiteilijoita: All The Queens Men (Australia), Nic Green (Iso-Britannia) ja Jeanne van Heeswijk (Hollanti). Näiden taiteilijoiden teokset käsittelevät aikamme ajankohtaisia kysymyksiä: inkluusiota, tasa-arvoa, yhteisöllisyyttä, monimuotoisuutta, feminismiä, valtaa ja mustuutta.

Maailman ainoa live art -palkinto täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. ANTI Festival International Prize for Live Art jaetaan vuosittain yhdelle live art -taiteen kentällä toimivalle, poikkeuksellisen vahvalle taiteilijalle tai ryhmälle.

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon järjestää ANTI – Contemporary Art Festival ja rahoittaa Saastamoisen säätiö.

Lähde: ANTI Contemporary Art Festival -tiedote 29.9.2018