Kansainvälisessä esittävän taiteen hakuteoksessa mukana yksi suomalaisryhmä

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.8.2019

Esitystaideryhmä Oblivia on päässyt ainoana suomalaisena mukaan juuri julkaistuun arvostettuun The Twenty-First Century Performance Reader -teokseen. Tietoteos kattaa tanssin, teatterin, musiikin, live- ja performanssitaiteen ja aktivismin alat.

The Twenty-First Century Performance Reader -teoksen artikkelit valottavat poikkialaisesti moninaisia tekemisen tapoja, joista nykyinen laajentunut esittävän taiteen kenttä muodostuu. Oblivian lisäksi teoksessa ääneen pääsee yli 70 kansainvälistä taiteilijaa, ryhmää ja kollektiivia, esimerkiksi Jérôme Bel, Blast Theory, Gob Squad, Hotel Pro Forma, La Fura dels Baus, Kira O’Reilly, Punchdrunk, Peter Sellars, Ultima Vez, Dries Verhoeven, …

Teoksen kirjoitukset, pohdinnat ja työskentelyprosessien kuvaukset yhdessä tarjoavat hyvän kuvan tämän ajan taiteellisista kysymyksistä ja huolenaiheista. Joukossa on akateemisia tekstejä, taiteellisia kirjoituksia, haastatteluja, päiväkirjakatkelmia ja omaelämäkerrallista, poleemista ja visuaalista kerrontaa.

Kirja on jatkoa vuonna 1996 julkaistulle The Twentieth-Century Performance Readerille, jota pidetään edelleen yhtenä alan merkittävimmistä lähdeteoksista.

”On valtava kunnia olla mukana näin merkittävässä teoksessa, jossa esitellään laajasti esittävän taiteen kirjoa ja tärkeitä tekijöitä. Kun meitä pyydettiin mukaan vuonna 2014, sanottiin että kirja on viimeinen tämäntyyppinen teos painetussa muodossa, joka toimitetaan Routledgessä. Sen jälkeen esittävän taiteen kaanon luodaan ainoastaan digitaalisessa muodossa”, Annika Tudeer, Oblivian taiteellinen johtaja, sanoo tiedotteessa.

Helsingissä vuonna 2000 perustettu esitystaideryhmä Oblivia yhdistää teoksissaan orgaanisesti nykytanssia, -teatteria ja performanssitaidetta. Poliittisesti ja eettisesti tinkimätön ryhmä uskoo taiteen voimaan ja katsojan älykkyyteen. Esittäjälähtöisesti toteutetuissa teoksissa kaikki esityksen osat ovat yhtä tärkeitä. Oblivia on osa 2000-luvun esittävän taiteen kaanonia ja jatkaa kansainvälisten suurten ryhmien perinnettä.