Kansallisbaletin ensitanssija Linda Haakanalle Edvard Fazer -palkinto

UUTISET JA TIEDOTTEET
24.2.2020

Kansallisbaletin ensitanssija Linda Haakana on saanut Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnon. Haakana otti vastaan palkintomaljan ja siihen kuuluvan 10 000 euron palkinnon Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä baletin Carmen ensi-illan yhteydessä perjantaina 21. helmikuuta 2020.

Linda Haakana

Palkinnon luovuttivat Suomen Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka ja palkintolautakunnan jäsen, baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. Palkintolautakuntaan kuuluvat Onnen lisäksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi ja hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistö.

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan Linda Haakana on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran Kansallisbaletissa tanssien suvereenisti niin klassisissa balettiteoksissa kuin nykytanssiteoksissakin. Hän on poikkeuksellinen artisti, joka erityisen intensiivisellä esiintymisellään vetää katsojan mukaan. Palkinnon saaja jakaa auliisti tietotaitoaan ja kokemuksiaan kollegoilleen ja toimii esikuvana suomalaisten tanssijoiden uudelle sukupolvelle.

Linda Haakana kiinnitettiin Suomen kansallisbalettiin vuonna 2002, hänet nimitettiin solistitanssijaksi vuonna 2013 ja ensitanssijaksi vuonna 2014.

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on jaettu Kansallisoopperassa vuodesta 1984 lähtien, tänä vuonna 18. kertaa. Palkinnon ovat aiemmin saaneet tanssijat Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler, Salla Eerola, Tiina Myllymäki, Samuli Poutanen, Michal Krčmář, Eun-Ji Ha sekä koko Suomen kansallisbaletti, joka palkittiin ryhmänä vuonna 1994.


Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto

Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto on kiertopalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi parhaasta Suomen kansallisbaletin piirissä tapahtuneesta tanssitaidetta edistävästä suorituksesta. Edvard Fazer -palkinto perustettiin Suomen kansallisoopperan baletin 60-vuotisjuhlavuonna 1982 ja se myönnettiin ensimmäisen kerran 1984. Palkinto on kauppaneuvos ja rouva Roger Lindbergin lahjoittama hopeamalja, jonka Suomen kansallisoopperan henkilökunta lahjoitti silloiselle johtajalleen Edvard Fazerille hänen 70-vuotispäivänään vuonna 1931. Vuonna 1996 Fazerin musiikkisäätiö siirsi varansa Suomen Kulttuurirahastolle, jolloin perustettiin Fazerin musiikkirahasto. Tässä yhteydessä myös palkinnon nimeksi tuli Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinto. Fazerin musiikkirahasto on nykyisin Roger Lindbergin musiikkirahasto, ja sen tarkoituksena on tukea suomalaista säveltaidetta ja jatkaa myös Edvard Fazerin nimeä kantavan palkinnon myöntämisperinnettä.