Kansallisbaletin kaudella 2017–2018 klassikoita ja taiteellisen johtajan jäähyväiset – kesäkiertue vierailee viidessä kaupungissa

UUTISET JA TIEDOTTEET
12.4.2017

Suomen Kansallisbaletin kaudella 2017–2018 nähdään klassikoita, uudelleen tulkintoja sekä taiteellisen johtajan Kenneth Greven jäähyväisteokset Kalevalanmaa ja Kiitoksin, Kenneth.

Greven johtajakauden viimeinen kokoillan teos Kalevalanmaa saa ensiesityksensä 3.11. Luvassa on balettispektaakkeli itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, joka ravistelee käsityksiä Suomen historiasta, kulttuurimme merkkipaaluista ja sisusta. Teoksessa esiintyvät myös Kansallisoopperan kuoro, lauluyhtye Värttinä ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen.

Suomen Kansallisbaletti: Kalevalanmaa. @ Saara Salmi.

Suomen Kansallisbaletti: Kalevalanmaa. @ Saara Salmi.

Greven kymmenvuotinen kausi baletin taiteellisena johtajana päättyy Kiitoksin, Kenneth -gaalaan 26.5.2018. Luvassa on kiinnostavia vierailijoita, yllätyksiä – ja luonnollisesti myös Greve itse nousee näyttämölle.

Kansainvälinen ohjelmisto tarjoilee klassikoita ja uudelleen tulkintoja romantiikan nälkään; Syyskauden avaa 25.8. Bostonin baletin versio Dumas’n tarinasta Kamelianainen. Maailmalla kehutussa Val Caniparolin Kamelianaisessa soi Chobinin musiikki. 23.2.2018 alkaen nähdään Cynthia Harveyn, alunperin Oslon baletille luoma, Giselle uudelleen tulkittuna. Ranskalaiskoreografi Angelin Preljocaj palaa puolestaan Kansallisbalettiin viettelevällä tanssiteoksella Les Nuits – Yölliset tunnit. Teos yhdistelee baletin ja nykytanssin liikekieltä ja käy dialogia idän ja lännen välillä.

Perheille on luvassa uusi muumibaletti: Tove Janssonin Taikurin hattu -kirjaan pohjautuva koreografia nähdään Alminsalin pienellä näyttämöllä 23.1.2018 alkaen. Muumipeikko ja taikurin hattu -baletin koreografiasta vastaa Greve ja musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Suomen Kansallisbaletti: Muumipeikko ja Taikurin hattu. @ Saara Salmi.

Suomen Kansallisbaletti: Muumipeikko ja Taikurin hattu. @ Saara Salmi.

Esitysten suoratoistot Ylellä ja HSTV:ssä jatkuvat myös tulevalla kaudella – esimerkiksi Kalevalanmaa on katsottavissa suoratoistona Ylen verkossa. Kaikki striimaukset löytyvät aina myös Oopperan ja Baletin oman verkkopalvelun Stage24-osiosta.

Kesäkiertue vierailee viidessä kaupungissa

Kansallisbaletin perinteinen kesäkiertue suuntaa tulevana kesänä viiteen kaupunkiin: Jyväskylään, Tampereelle, Kotkaan, Lappeenrantaan ja Kuopioon.

Maksuttomissa esityksissä toreilla ja puistossa nähdään katkelmia klassisen baletin suosikkiteoksista upeine pukuineen sekä nykytanssinumeroita – joukossa myös varta vasten kiertueelle luotuja kantaesitysteoksia.

Kiertueesta on tullut kuluneiden vuosien aikana hyvin suosittu, ja esimerkiksi Jyväskylässä yleisöä on ollut paikalla vuosittain jopa 3 000 henkeä. Paikalle kannattaakin saapua ajoissa, sillä istumispaikkoja on esiintymispaikoilla rajoitetusti. Säävaraus.

Kansallisbaletin kesäkiertue 2017

Ke 7.6. klo 18 Jyväskylä, Lounaispuiston lava
To 8.6. klo 18 Tampere, Keskustori
Su 11.6. klo 18 Kotka, Kantasatama
Ma 12.6. klo 18 Lappeenranta, Matkustajasatama
Ti 13.6. klo 18 Kuopio, Matkustajasataman lava