Kansallisbaletin satavuotisjuhla käynnistyy Joutsenlammen ensi-illalla suorana tv-lähetyksenä

UUTISET JA TIEDOTTEET
26.1.2022

Tammikuun 17. päivänä 2022 tuli kuluneeksi sata vuotta, kun Suomalaisen Oopperan balettiryhmä aloitti toimintansa esittämällä Joutsenlammen vanhassa Oopperatalossa Bulevardilla. Vastaperustettu ryhmä oli ensimmäinen länsieurooppalainen balettiryhmä, joka esitti tämän maailman tunnetuimmaksi baletiksi kohonneen teoksen.

Kansallisbaletti juhlii satavuotista historiaansa monipuolisella ohjelmistolla. ”On ollut suuri ilo ja kunnia suunnitella tämän tärkeän historiallisen virstanpylvään juhlintaa”, tiivistää baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne, jonka kausi Kansallisbaletissa päättyy kevätkauden jälkeen.

David McAllister: Swan Lake (Michal Krčmář & Hanako Matsune) © Roosa Oksaharju

David McAllister: Swan Lake (Michal Krčmář & Hanako Matsune) © Roosa Oksaharju

Juhlavuoden aloittaa itseoikeutetusti uusi, varta vasten Kansallisbaletille luotu toteutus Joutsenlammesta, joka saa ensi-iltansa suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Areenassa sekä Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa lauantaina 29.1. klo 14. Koronaviruspandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi suoratoisto toteutetaan Oopperatalossa poikkeuksellisesti ilman yleisöä.

Australian baletin pitkäaikaisen johtajan David McAllisterin luoma versio kunnioittaa teoksen pitkiä perinteitä, mutta tuo mukanaan myös viittaukseen kylmään Pohjolaan. ”Haluan tämän Joutsenlammen olevan nimenomaan suomalainen versio, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä”, McAllister kertoo.

Odette-Odilen kaksoisroolissa nähdään Hanako Matsune, Violetta Keller ja Zhiyao Chen sekä prinssi Siegfriedin roolissa Michal Krčmář, Jun Xia ja Florian Modan. Pjotr Tšaikovskin musiikki kuullaan Suomen kansallisoopperan orkesterin soittamana Matthew Rowen ja Benjamin Popen johdolla.

Juhlavuosi jatkuu kotimaisten koreografien ensi-illoilla

Kansallisbaletin juhlavuosi jatkuu maaliskuussa kantaesityksensä saavalla Jorma Elon koreografialla Sibelius. Uutuusbaletti kertoo kansallissäveltäjästämme – hänen luovuudestaan ja sen eteenpäin vievästä voimasta. Aino ja Jean Sibeliuksen rakkaustarina on teoksen sydän, ja kaiken takana on intohimo ja palava rakkaus, joka jatkui vuosikymmenten yli kaikista vaikeuksista huolimatta.

Toukokuussa ensi-iltansa saa kolmen kotimaisen koreografin nykytanssi-ilta Tripla: Made in Finland. Illassa nähdään Tero SaarisenKenneth Kvarnströmin ja Johanna Nuutisen uudet teokset. Lisäksi Alminsalin ohjelmistossa on huhtikuussa Kansallisbaletin nuorisoryhmälle toteutettu Reija Wäreen teos Clique. Kevään ohjelmisto huipentuu Kansallisbaletin juhlagaalaan 28.5.

Kenneth Kvarnström, Johanna Nuutinen, Tero Saarinen: Tripla: Made in Finland © Sören Vilks, Tuukka Koski, David Thibel

Kenneth Kvarnström, Johanna Nuutinen, Tero Saarinen: Tripla: Made in Finland © Sören Vilks, Tuukka Koski, David Thibel

Esityskatko tuo muutoksia kevään ohjelmistoon

Oopperan ja Baletin esitykset perutaan 28.2.2022 saakka. Tämän lisäksi keväällä ohjelmistoon palaaviksi suunnitellut teokset Iloinen leskiDon Pasquale ja Seitsemän veljestä peruuntuvat. Näillä päätöksillä pyritään varmistamaan kevään ensi-iltojen toteuttaminen.

Joutsenlammen, Billy Buddin ja Sibeliuksen tammi-helmikuussa pois jääville esityksille etsitään parhaillaan korvaavia esityspäiviä, jotka varmistuvat myöhemmin. Lisäksi päänäyttämöllä nähdään keväällä suunnitellusti Tripla, Salome ja Koko Karita.

Satavuotisjuhla näkyy verkossa

Kansallisbaletin satavuotisjuhla näkyy monipuolisena sisältönä myös Oopperan ja Baletin verkkosivuilla, jossa on julkaistu artikkeleita, kuvia ja videoita Kansallisbaletin historiasta ja nykypäivästä. Verkkosivuilla julkaistaan uutta sisältöä koko juhlavuoden ajan. Kaikki juhlavuoden sisältö on koottu Baletti100-sivulle osoitteessa oopperabaletti.fi/baletti100.

Juhlavuoden aikana Kansallisbaletin ohjelmistoa nähdään poikkeuksellisen runsaasti myös suoratoistoina ja tallenteina Stage24-palvelussa yhteistyössä Ylen ja Helsingin Sanomien kanssa. Joutsenlammen lisäksi ohjelmistossa ovat Sibeliuksen suoratoisto 14.5. sekä juhlagaalan 28.5. Suoratoistot julkaistaan myös tallenteina suoran lähetyksen jälkeen.