Kansallisbaletti juhlii 100-vuotisjuhlavuottaan Suomi-teemalla

UUTISET JA TIEDOTTEET
28.4.2021

Suomen kansallisooppera ja -baletti julkisti keskiviikkona tulevan kautensa ohjelmiston. Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlavuosi 2022 käynnistyy tammikuussa Joutsenlammella ja jatkaa Suomi-teeman ensi-illoilla.

Tripla: Made in Finland -ilta sisältää Johanna Nuutisen, Kenneth Kvarnströmin ja Tero Saarisen uutuusteokset © Sören Vilks, Tuukka Koski & David Thibel

Tripla: Made in Finland -ilta sisältää Kenneth Kvarnströmin, Johanna Nuutisen ja Tero Saarisen uutuusteokset © Sören Vilks, Tuukka Koski & David Thibel

Kansallisbaletin syksyn 2021 ensi-iltana esitetään vahvasta energiastaan tunnettu baletti, gladiaattori Spartacuksen tarina, joka nähdään 50 vuoden tauon jälkeen. Lucas Jerviesin koreografia vie katsojat antiikin Roomaan nykyaikaisen suodattimen läpi. Orkesteria johtaa Philippe Béran.

Elokuussa palaa ohjelmistoon yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista baleteista, Prinsessa Ruusunen. Balettisyksyn 2021 päättää Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas, joka kutsuu perheet joulutunnelmaan.

Kevään 2022 tanssiensi-illat juhlivat syntymäpäiväsankaria Suomi-teemalla

Kansallisbaletin kevään ja samalla 100-vuotisjuhlavuoden avaa tammikuussa 2022 Joutsenlampi. Teos saa koreografi David McAllisterin johdolla suomalaisille katsojille suunnatun uuden tulkinnan. Joutsenlammella on pitkä historia Suomen kansallisbaletissa, joka esitti sen ensimmäisenä teoksenaan 17.1.1922.

Helmikuussa kantaesitettävä Jorma Elon uutuusbaletti Sibelius jatkaa Kansallisbaletin satavuotisjuhlaa ja kertoo Aino ja Jean Sibeliuksen rakkaustarinan. Jorma Elo on käynyt laajasti läpi Sibeliuksen tuotantoa löytääkseen teokseen sopivaa musiikkia. Mukana ovat myös häntä itseään eniten koskettavat sävellykset kuten viulukonsertto, viides sinfonia ja Finlandia. Lavastus- ja pukusuunnittelija Robert Perdziola on hakenut näyttävään lavastukseen innoitusta mm. Aino Sibeliuksen veljen Eero Järnefeltin maalauksista ja 1900-luvun alun Helsinki-kuvista. Orkesteria johtaa Olari Elts.

Suomalaisen tanssitaiteen juhlavuoden kunniaksi Kansallisbaletti esittelee myös kolmen kotimaisen, kansainvälisestikin menestyneen huippukoreografin Johanna Nuutisen, Kenneth Kvarnströmin ja Tero Saarisen uutuusteokset. Tripla: Made in Finland nähdään päänäyttämöllä toukokuussa 2022.

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on koko Suomen tuntema tarina, joka vie Nurmijärven maisemiin, Jukolan veljesten edesottamusten keskelle. Alun perin vuonna 1980 Kansallisbaletille valmistunut Marjo Kuuselan koreografia Eero Ojasen musiikkiin on yksi suomalaisen balettiohjelmiston merkkiteoksista. Klassikko palaa näyttämölle huhtikuussa 2022 Nick Daviesin johtamana.

Kansallisbaletin kevät huipentuu toukokuussa. Juhlaviikolla 12.–14.5. ovat tarjolla kaikki päänäyttämön kevään ensi-iltateokset, Joutsenlampi, Sibelius ja Tripla: Made in Finland, peräkkäisinä iltoina.

Kevätkauden päätteeksi 28.5. Kansallisbaletin satavuotisjuhlagaalassa nähdään katkelmia ikimuistoisista teoksista sekä huippuvieraita. Juhlavuosi tuo mukanaan myös monipuolista oheisohjelmaa niin Oopperatalossa, sen ulkopuolella kuin verkossakin.

Esitysten suoratoistot Ylen ja HS Liven kanssa jatkuvat: ensi kaudella suorana lähetyksenä nähdään Baletin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi mm. Joutsenlampi ja Sibelius. Kaikki suoratoistot voi katsoa Oopperan ja Baletin oman verkkopalvelun Stage24-virtuaalinäyttämöllä. Osa teoksista suoratoistetaan myös maailmanlaajuisessa OperaVision-verkkopalvelussa.