Kansanmusiikin ja kansantanssin vuoden 2022 yleisteema on menuetti

UUTISET JA TIEDOTTEET
4.1.2022

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) kutsuu kaikki alalla toimijat harrastajista ammattilaisiin tutustumaan maamme rikkaaseen menuettiperinteeseen soittaen, laulaen ja tanssien. Menuetti kuuluu Suomen vanhimpaan kansanmusiikki ja -tanssiperinteeseen.

Menuetti, joka usein opitaan kuuden askeleen sarjoissa, on 3/4 -tahtilajissa kulkeva paritanssi. Sitä tanssitaan muista paritansseista poiketen riveissä, tanssipari toisiaan vastakkain.

Menuetti kuuluu maamme vanhimpaan kansanmusiikki ja -tanssiperinteeseen. 1700-luku oli menuetin kukoistusaikaa Ruotsissa ja Suomen länsiosissa, ja silloin sitä tanssittiin ja soitettiin jo Suomen ruotsinkielisellä rannikkoseudulla. Suomenruotsalaisessa pelimannikulttuurissa menuetti on säilynyt näihin päiviin saakka erityisen elävänä.

“Vuoden 2022 vuositeema tarjoaa kansanmusiikin ja -tanssin harrastajille ja ammattilaisille hienon mahdollisuuden sukeltaa perinteen tutkimiseen ja uuden luomiseen sen pohjalta. Löytyykö omalta paikkakunnaltasi menuettivariantteja, joita voit hyödyntää ryhmäsi toiminnassa? Vai olisiko aika synnyttää uutta menuettikulttuuria niin esittävänä taiteena kuin sosiaalisen kanssakäymisen/tanssin muotona?” esittää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen puheenjohtaja Piia Kleemola-Välimäki.

Menuetti-teema tehdään eläväksi yhdessä – olethan mukana? Teema voi näkyä jo esimerkiksi keikkojen tai treenien ohjelmistovalinnoissa. KEKin ylläpitämä Kamukanta.fi -sivuston Livelava kerryttää verkkoon näkymää kansanmusiikin ja kansantanssin kenttään. Vuonna 2022 toivotaan erityisesti eläviä variaatioita menuetista.

Linkkejä:
Jepuan menuetista vuonna 1997 taltioitu versio ›
Jepuan menuetista vuonna 1977 taltioitu versio ›
Elävä perintö -sivuston artikkeli menuetista (ruotsiksi) ›

Paula Susitaival on luonut teemalle ilmeen, joka on kaikkien ladattavissa KEK:in nettisivuilta täältä.

Menuetti-teemavuosi avataan FolkForum webinaari ja BINGO -tapahtumassa pe 7.1. klo 12-15. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtumaan täällä.