Katja Köngäs on vuoden tanssikasvattaja

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.12.2020

Tanssipedagogi Katja Köngäs on saanut Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n Vuoden tanssikasvattaja -palkinnon. Tanssikasvatus elämäntyönä -palkinto myönnettiin järvenpääläiselle tanssikouluyrittäjä ja tanssipedagogi Leila Ketolalle.

Katja Köngäs © Christopher Senn

Katja Köngäs © Christopher Senn

Katja Köngäksen perustama Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurja Piruetti toimii Raaseporissa, missä Köngäs on tehnyt vaikuttavaa taide- ja tanssikasvatustyötä vuodesta 1995 lähtien. Toiminta on kasvanut pienimuotoisesta tanssikerhosta yli sadan ryhmän ja 800 oppilaan tanssikouluksi, jossa tanssii kaiken ikäisiä.

Hurja Piruetti on tällä hetkellä Raaseporin suurin lasten ja nuorten liikuttaja. Se on myös alueen ainoa tanssitaiteen perusopetusta tarjoava kaksikielinen oppilaitos. Kaksikielisyydelle on tarvetta, sillä alueen noin 28 000 asukkaasta 60 prosenttia on ruotsinkielisiä.

Suomen tanssioppilaitosten liitto kiittelee sitä, kuinka Hurja Piruetti on onnistunut tanssitoiminnalla yhdistämään kielen ja kulttuurin, kun harrastustoiminta muutoin on alueella perinteisesti jakautunut kielten mukaan. Kotimaisten kielten lisäksi opetusta annetaan joissakin tanssiryhmissä myös englanniksi.

Innostavan pedagogisen työn lisäksi Suomen tanssioppilaitosten liitto nostaa esiin taiteellisesti kunnianhimoiset kotimaiset ja kansainväliset hankkeet, joita Katja Köngäs on tanssikoulunsa kanssa toteuttanut.

Tanssikoulutoiminnan rinnalla Köngäs tekee parhaillaan väitöskirjatutkimusta tanssioppilaitosten johtamisesta. Hän on kerännyt aineistoa ympäri Suomea, taiteen perusopetusta antavista tanssioppilaitoksista. ”On ollut hienoa huomata, kuinka vahvasta intohimosta omaa työtä kohtaan tanssikoulut usein syntyvät”, Köngäs kuvailee.

Tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnon saanutta Leila Ketolaa kiitetään tanssin eteen tehdystä alueellisesta työstä, tanssin vakaan työnantajuuden luomisesta sekä yhä uusien pedagogisten keinojen kehittämisestä.

Ketola perusti Tanssikoulu Leila Ketolan Järvenpäähän vuonna 1990. Kun koulun toiminta myöhemmin laajeni Tuusulaan, nimi muuttui Keski-Uudenmaan Tanssiopistoksi.