Katja Lundénille ja Leena Harjunpäälle Helsinki-päivän taiteilijapalkinnot

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.6.2022

Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 2022 jaettiin jo perinteeksi muodostuneet kulttuuri- ja liikuntapalkinnot omilla aloillaan ansioituneille taiteilijoille ja urheilijoille.

Katja Lundén © Tommi E. Virtanen

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntää vuosittain 15 000 euron kulttuuripalkinnon helsinkiläiselle taiteilijalle tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Tänä vuonna palkinnon jakaa poikkeuksellisesti kaksi taiteilijaa, Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen, jotka vetävät vuonna 2005 perustettua klovnerian vaikutteista ammentavaa Red Nose Company -teatteriryhmää.

Vuoden taiteilijapalkinnot, kukin arvoltaan 5 000 euroa, myönnetään eri taiteenaloja edustaville helsinkiläisille taiteilijoille. Tänä vuonna palkittiin kolme taiteilijaa ajankohtaisesta ja merkittävästä työstä taiteen parissa: tanssija-koreografit Katja Lundén ja Leena Harjunpää sekä muusikko-runoilija Matti Salo.

Katja Lundén on rajoja rikkova flamenco-tanssija ja koreografi, joka yhdistää teoksissaan suomalaisuuden ikoneita ja suomalaisuuteen yhdistettyjä piirteitä tuliseen flamencoon. Hän on Katja Lundén Companyn taiteellinen johtaja, joka tuottaa vuosittain uusia teoksia niin Helsinkiin kuin kiertueille. Lundénin monitaideteoksissa yhdistyy mm. flamenco, nykytanssi ja uudenlainen musiikkiteatteri, ja teokset ovat kiertäneet myös kansainvälisillä teatteri- ja tanssifestivaaleilla.

Vuoden toisen taiteilijapalkinnon saanut Leena Harjunpää on toiminut koreografina ja esiintyjänä laajasti esittävän taiteen kentällä. Hän luotsaa myös 2014 perustettua Leena Harjunpää Co. -ryhmää. Harjunpään teosten tavaramerkkinä on liikkeen yhdistäminen visuaalisiin, teatterimaailmasta tuttuihin ja osin koomisiinkin elementteihin luoden kuitenkin syvälle luotaavan katsauksen ihmisyyden ja sosiaalisten rakenteiden ytimeen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkintoperustelujen mukaan Harjunpään teokset käsittelevät tyylikkäästi erilaisia ajan ilmiöitä. Hän on tuottelias ja kekseliäs tanssitaiteilija, joka yhdistää nykytanssia ja muita taiteenlajeja vaivattomasti.

Matti Salo, taiteilijanimeltään Asa, on voimakas lähiöiden ääni ja itäisten kaupunginosien nuoremman väestön tuntoja ilmentävä monipuolinen muusikko, rap-kulttuurin kehittäjä, musiikintekijä ja eri yhtyeiden johtohahmo. Hän luotsaa omaa Roihis Musica -levy-yhtiötään, joka julkaisee myös muiden artistien tuotantoa kehittäen taidemuotoa ja antaen tilaa uusille tekijöille.

Vuoden helsinkiläisurheilijan palkinnon sai telinevoimistelija Emil Soravuo.