Kaustisella perinteet ja villit uutuudet kohtaavat

UUTISET JA TIEDOTTEET
16.6.2017

Kansantanssi ja -musiikki ovat kulkeneet käsi kädessä Kaustisen koko 50-vuotisen historian ajan. Juhlavuoden ohjelma (10.–16.7.2017) kunnioittaa perinteitä ja esittelee myös uudenlaista, rohkeaa tanssia.

Perinteitä kunnioitetaan esimerkiksi Helvi Jukaraisen parhaat -konsertissa. Mestarikansantanssija Hannu Nipuli on koonnut yhteen kansantanssin uudistajan rakastetuimpia teoksia 30 vuotta Tanssikontti-teoksen julkaisun jälkeen. Esiintymässä kokeneita kansantanssin harrastajia.

Siltatanssit 1988. @ Tapio Rantakari, Kansanmusiikki-Instituutin arkisto.

Luvassa on myös uutta, erilaista ja rohkeaa, lupaa Kaustisen kansantanssin ohjelmatuottaja Ira Korkala. Oululaisen Hässäkkä-kansantanssiryhmän Hässäkkä Goes Ultra Bra – Sokeana hetkenä edustaa modernia kansantanssia ja on Korkalan mukaan yksi viikon kohokohtia. Elssa Antikaisen ja Hanna Poikelan teoksessa käsitellään Ultra Bran kappaleiden kautta nuoren aikuisuuden teemoja, vapautta, intohimoa ja irtipäästämistä.

Korkala toivoo, että Kaustinen olisi kokeilufoorumi paitsi kansantanssille, myös muulle tanssille.

Ohjelmassa onkin flamencon pitkän linjan tekijöiden Décadas – tanssijoina Erika Alajärvi, Tove Djupsjöbacka ja Marja Rautakorpi sekä Tanssiteatteri Krampin Kaikuja – Juuriltani, joka pohtii olemassaolon kysymyksiä suomalaisen runolaulun, persialaisen musiikin ja runouden sekä tanssin keinoin.

Myös yleisö pääsee Kaustisella tanssimaan. Siitä pitävät huolen päivittäiset tanssituvat, -workshopit ja ohjelmistoon palaavat Siltatanssit. Tanssituvissa muun muassa opetellaan tsekkiläistä ja serbialaista kansantanssia vierailevien ryhmien opastukselle ja otetaan osaa Koko Suomi tanssii -tanssihaasteeseen. Petri Kauppinen taas villitsee kansantanssiväen kreisibailaukseen Iltavillissä, josta odotetaan pikkuveljeä Antti Savilammen suositulle Yökatrillille.