Tanssitilastot 2017: Keikkailu, kiertäminen ja aktiivinen yleisötyö avaimet tanssiryhmien toiminnan kasvattamiseen

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 14.6.2018

Tanssitaide tavoittaa edelleen selvästi yli puoli miljoonaa ihmistä vuodessa esitysten, yleisötyön ja tanssielokuvien muodossa, kertovat tänään julkaistut vuoden 2017 tanssitilastot.

Vuonna 2017 tanssia tehtiin ja koettiin yhä monimuotoisemmin. Yleisötyön ja yhteisötanssin kasvu ja kiertuetoiminnan lisääntyminen, erityisesti Taidetestaajat-hankkeen edesauttamana, sekä suomalaisten tanssielokuvien menestys maailmalla leimasivat tanssivuotta 2017.

Suomessa tanssiesityksiä kävi vuonna 2017 katsomassa 372 000 ihmistä eli hieman useampi kuin edellisenä vuonna. Yleisötyön ja yhteisötanssin tilaisuuksiin osallistui 126 000 ja tanssielokuvia näki noin 17 000 ihmistä. Ulkomailla suomalaista tanssia näki 56 000 katsojaa. Kun lukuun lisätään vielä Suomeen tuodut ulkomaiset tanssiesitykset ja niiden katsojat, lähes 27 000, ollaan yhteensä lähes 600 000 tanssikatsojassa.

Kiertuetoiminnan vilkastumisella välitön vaikutus toimintaan ja tuloihin

”Suomalaisten tanssiryhmien pitäisi keikkailla enemmän. Täällä tehdään uusi teos ja esitetään se muutaman kerran, ja siihen se jää”, koreografi Kaari Martin sanoo. ”Vain keikkojen määrää lisäämällä tapahtuu kehitystä ja pysyy keikkakunnossa.”

Compañia Kaari & Roni Martin kiersi ahkerasti Suomessa ja oli mukana Taidetestaajissa. Esiintymisiä toteutettiin myös omalla riskillä ja yhteistyössä esimerkiksi kaupunginteatterien kanssa. ”Teatterit saivat yhteistyöstä uudenlaista, kansainvälistä ohjelmistoa, uusia katsojia ja yleisötyötä – ja me taas esiintymistiloja, teknistä ja markkinointiapua. Tiivistahtisen keikkailun myötä taiteen laatu ja yleisömäärät kasvavat – ja tietysti tulee myös niitä tarvittuja omia tuloja.”

Toiminnan volyymi kasvoi selvästi myös muutamilla muilla vapailla ryhmillä, esimerkiksi Susanna Leinonen Companylla.

”Saimme yksityistä rahoitusta Tanssisesonki-hankkeeseen, jonka turvin pystyimme palkkaamaan ja sitouttamaan tanssijat pitemmäksi aikaa. Se tuotti heti tulosta. Oli mahdollista järjestää enemmän esityksiä, sopia keikkoja ja tehdä enemmän taiteilijavetoista yleisötyötä”, toiminnanjohtaja Salla Mistola kertoo. Ryhmän liikevaihto ja katsojamäärät lähes kolminkertaistuivat.

Kansainvälistä menestystä suomalaiselle tanssielokuvalle

Suomalaiset tanssielokuvat levisivät viime vuonna ennätyksellisen paljon kansainvälisesti. Vuonna 2017 suomalaisia tanssielokuvia näki lähes 17 000 ihmistä (2016: 5 700) – valtaosa näistä muualla kuin Suomessa. Eniten näytöskertoja sai Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion Cold Storage, joka palkittiin useilla festivaaleilla.

Vuoden 2017 tanssitilastot kerättiin 138 toimijalta. Katso tanssitilastot kokonaisuudessaan www.danceinfo.fi/tilastot/.

Tanssitilastot sisältyvät myös Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) julkaisemaan Teatteritilastot 2017 -kirjaan, joka ilmestyy sähköisenä tiistaina 19.6.2018 www.tinfo.fi.