Kenneth Grevelle Suomi-palkinto

UUTISET JA TIEDOTTEET
8.12.2015

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi tiistaina seitsemän Suomi-palkintoa ansioituneille taiteilijoille. Yksi Suomi-palkinnon saajista on Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

”Olen todella iloinen ja imarreltu tästä kunnianosoituksesta. En ole saanut kovin paljon palkintoja, joten arvostan tätä todella. Koen kuitenkin, että palkinto ei ole vain minulle vaan koko Suomen Kansallisbaletille. Tiimille ja sille kovalle työlle, jota olemme tehneet”, Greve sanoo.

”Samalla palkinto osoittaa kunnioitusta koko tanssin kenttää kohtaan.”

Palkintoperusteluissa todettiin, että Greve on johtajakautensa aikana nostanut Suomen Kansallisbaletin kansainvälisen tason taiteelliseksi toimijaksi.

”Kenneth Greve on uudistanut tanssiopetusta ja panostanut onnistuneesti muun muassa poikien saamiseen mukaan tanssiharrastuksen ja tanssin ammattilaisuuden piiriin. Greve on myös aktiivisesti ja konkreettisesti toiminut liikuntahankkeissa ja laajentanut monella tavalla tanssitaiteen yleisöpohjaa”, perusteluissa sanotaan.

”Suomalainen yleisö on onnekseen saanut ihastella Kansallisbaletin loistavia esityksiä, Greven luoma baletti Scheherazade sai ensi-iltansa 2010, 2012 ensi-iltansa sai Greven kokoillan baletti Lumikuningatar. Häikäisevän kaunis baletti Pieni Merenneito on Kenneth Greven viimeisin taidonnäyte.”

Ministeri Grahn-Laasonen jakoi palkinnot tiistaina 8. joulukuuta Helsingissä. Palkittujen joukossa oli tänä vuonna useita maahanmuuttotaustaisia taiteilijoita.

”Tänään, ehkä enemmän kuin koskaan, tarvitaan ihmisten välistä vuoropuhelua, jota taide voi meille opettaa. Suomalainen kulttuuri on aina rikastunut ja vahvistunut dialogista maailman kanssa. Palkittavat taiteilijat ovat esikuvia eri taustoista tuleville lapsille ja nuorille. Tämä kulttuurin monimuotoisuus sekä uusien suomalaisten taiteilijoiden esiintymiset ovat rikastaneet ja vahvistaneet suomalaista kulttuuria ja taidetta”, Grahn-Laasonen totesi tiedotteessa.

Suomi-palkinto on opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain jakama kulttuuripalkinto. Se myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Suomi-palkinnot ovat suuruudeltaan 24 700 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista.

Palkinnoista päättää opetus- ja kulttuuriministeri apunaan eri taiteenalojen edustajista koostuva raati, johon kuului tänä vuonna taidekriitikko, galleristi Veikko Halmetoja, ohjelmajohtaja Hanna Harris, pääjohtaja Risto Ruohonen, festivaalijohtaja Jan Strandholm, teatterinjohtaja Joachim Thibblin ja toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

Vuoden 2015 muut Suomi-palkinnon saajat ovat kuvataiteilija Adel Abibin, kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassan Blasim, kirjailija Nurah Farah, säveltäjä Aulis Sallinen, näyttelijä Birgitta Ulfsson ja espoolainen Entressen kirjasto.