Kevään 2020 tanssin ja esittävän taiteen ammattilaistapahtumat pureutuvat aktivismiin

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.12.2019

Kotimainen tanssin alan ammattilaisfoorumi Kiertoliike järjestetään Kajaanissa 20.-22. maaliskuuta. Tapahtuman teemana on aktivismi ilmastokriisin aikana ja sen kautta etsitään keinoja tanssin alan kestävämpään huomiseen. Kuukautta myöhemmin, 30.4.-1.5. samoihin teemoihin pureudutaan myös kansainvälisen esittävän taiteen verkosto IETM:n tapahtumassa Norjan Tromssassa.

Kiertoliikkeen vuoden 2020 teema on aktivismi ©Markus Spiske

“Itse kansainvälistä työtä tekevänä taiteilijana kipuilen paljon, miten voin toimia kestävästi taiteilijana tässä ajassa ja onko toimintani ylipäätään oikeutettua. Varsinkin paikallisena toimintana tanssilla on toisaalta kyky antaa ihmisille merkitystä elämään, ilman että heidän tarvitsee kuluttaa tai ostaa mitään”, kuvailee Kajaanissa toimivan Routa Companyn taiteellinen johtaja Saku Koistinen. Vuonna 2020 Kiertoliikkeen päävastuullisena järjestäjänä toimii Routa Company / Pohjoisen tanssin aluekeskus.

Kevään 2020 Kiertoliikkeessä inspiroimassa ja toimintaan kannustamassa ovat tietokirjailija, toimittaja ja aktivisti Suvi Auvinen sekä Ilmastokirkko– ja Mustarinda-kollektiivit.

Tässä ajassa on oikeastaan vaikea puhua mistään puhumatta samalla ilmastonmuutoksesta.

“Ilmastonmuutoksen pysäyttämisellä on jo kiire. Ei ole vuosikymmeniä aikaa tehdä asioita, nyt puhutaan vuosista tai kuukausista. Ilmastokriisistä tuleekin huolestua, mutta oleellista on kanavoida tuo huoli toiminnaksi”, Suvi Auvinen sanoo.

Auvinen avaa Kiertoliikkeen perjantaina 20.3. tanssitaiteilija Laura Koistisen tanssillisen virittäytymisen jälkeen. Valtakunnan päivystävänä anarkistina tunnetun Auvisen tarkoituksena on puhua kuin aktivisti aktivistille: “Haluan haastaa perinteistä kuvaa aktivismista. Aktivismi ei tapahdu vain mielenosoituksissa tai banderollityöpajoissa. Jokainen voi pohtia, mitkä ovat minun lahjani, ja miten voin käyttää niitä kaikkein tehokkaimmin.”

Tapahtuman ohjelma koostuu keynote-puheenvuoroista, työpajoista ja keskusteluista. Lisäksi tapahtumassa työstetään yhteistä taideteosta, joka esitetään tapahtuman päätteeksi. Päivän ohjelmaan virittäydytään liikkeellisin harjoittein ja illat on varattu klubiohjelmalle.

Kiertoliikkeen ohjelmisto on nyt julkaistu ja ilmoittautuminen avattu täällä. 

Kiertoliikkeen teemoja voi syventää huhti-toukokuun vaihteessa kansainvälisen esittävän taiteen verkosto IETM:n tapahtumassa Norjan Tromssassa. IETM Tromsø keskustelee ja pohtii aktivismin mahdollisuuksia esittävien taiteiden kentällä, taiteen ja politiikan välistä suhdetta sekä taidetta protestina. Mikä erottaa taiteellisen aktivismin muusta aktivismista? Voiko esittävät taiteet tuoda ihmisiä yhteen eriävistä mielipiteistä huolimatta?

Tutustustu IETM:n ohjelmistoon ja rekisteröidy tapahtumaan täällä.