Kiertoliike 2016 kokoaa suomalaisen tanssikentän Jyväskylään

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.9.2016

Syyskuun loppupuolella tanssi näkyy Jyväskylässä tavallista enemmän. Tanssin aika -festivaalin rinnalla tanssitaiteilijat kaikkialta Suomesta kokoontuvat ammattilaistapahtumaan, jossa puhuu myös sosiologian ja mediakulttuurin asiantuntijoita.

Yhteisöllisyyden teemaa käsittelevässä tapahtumassa ovat puhumassa muun muassa sosiologian professori Turo-Kimmo Lehtonen sekä kulttuurintutkimuksen professori ja mediakulttuurin dosentti Hanna Kuusela. Keskustelutilaisuuksia vetää nimekäs tanssin ammattilaisten joukko, muun muassa Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio ja flamencotaiteilija Kaari Martin.

Toista kertaa järjestettävien tanssin ammattilaispäivien Kiertoliike 2016:n teemana on Yhteenkuuluvuus, yhteisöllisyys vai yksilöllisyys?  Tapahtuman järjestämisestä vastaavat Tanssin talo ry ja Keski-Suomen Tanssin Keskus yhteistyössä tanssin aluekeskusten kanssa.

Kiertoliike 2016 järjestetään 22.-23.9.2016 Jyväskylässä.

”Valtakunnallinen yhteistyö on tärkeää niin Tanssin talolle kuin koko ammattilaiskentällemme. Tarvitsemme alan yhteisen äänen voimistamista, ajankohtaisten teemojen nostamista esille ja keskustelua. Kiertoliike on tärkeä osa Tanssin talon ja aluekeskusten yhteistä toimintaa”, Tanssin talon toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki sanoo.

Tanssin talon valtakunnallinen vaikuttavuus mahdollistaa Kiertoliikkeen laajemman näkyvyyden.

”Yhteistyössä on aina mahdollisuus johonkin suurempaan – niin nytkin. Olemme yhteisen hyvän äärellä ja tahtotila tapahtuman onnistumiseen on yhteinen”, Keski-Suomen Tanssin Keskuksen toiminnanjohtaja Mari Hautala sanoo.

Tapahtuman vetovastuu siirtyy vuosittain eri aluekeskuksille. Hautalan mukaan Kiertoliikkeen alueellisuus on tärkeää, sillä se antaa paikallisille ammattilaisille mahdollisuuden esittäytyä ja samalla isännöidä tapahtumaa.

”On hienoa, että saamme Jyväskylään kerättyä kerralla ison porukan tanssialan eri ammattilaisia. Tanssin ammattikenttä on valtakunnallisesti ajateltuna pieni ja volyymi syntyy monesti määrästä. Kiertoliikkeen kanssa yhtä aikaa järjestettävä Tanssin Aika -festivaali takaa sen, että muutaman päivän ajan Jyväskylässä tanssilla on iso näkyvyys.”

Tapahtuman keynote-puhujana kuullaan Tampereen yliopiston sosiologian professoria Turo-Kimmo Lehtosta, joka käsittelee luennossaan yhteisöllisyyttä kiertoliikkeenä. Lisäksi kulttuurintutkimuksen tohtori Hanna Kuusela ja taiteilija Laura Rämä keskustelevat kollektiivisen työskentelyn haasteista ja sudenkuopista.

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten tanssin kentällä tällä hetkellä organisoidutaan ja tehdään työtä. Miten uudet kollektiivit vaikuttavat olemassa oleviin tanssin instituutioihin? Miten instituutiot voivat olla mukana tukemassa ja vahvistamassa yhteisöllisyyttä? Paneelikeskustelijoina ovat tuottaja Outi Järvinen Arts Management Helsingistä, koreografi Alpo Aaltokoski, freelancer ja Yhteisö tanssii ry:n puheenjohtaja Anniina Aunola sekä opettaja, pedagogi Teija Häyrynen.

Paneelin teemoja syvennetään sitä seuraavissa roundtable-keskusteluissa, joita vetävät panelistit. Yhteenkuuluvuuden, yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden teemoja käsitellään myös ammattikunnittain jaetuissa keskusteluryhmissä. Tuottajien keskusteluryhmää vetävät Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio ja Off/Balancen tuottaja Antti Lähdesmäki, pedagogien lehtori Ulla Mäkinen ja läänintaiteilija Isto Turpeinen, taiteilijoiden koreografit Samuli Nordberg ja Kaari Martin ja ohjelmistosuunnittelijoiden / kuraattorien ryhmää ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen.

Katso tapahtuman ohjelma www.kiertoliike.tanssintalo.fi.

Ilmoittautuminen 7. syyskuuta mennessä.