Kiertoliike tuo yhteen ja inspiroi tanssin ammattilaisia

UUTISET JA TIEDOTTEET
22.9.2015

Historian ensimmäinen, valtakunnallinen tanssin ammattilaisfoorumi, Kiertoliike, kokoaa yhteen suomalaisen tanssin kentän eri toimijoita jakamaan ajatuksia ja ideoita, keskustelemaan ja vaikuttumaan 2.–3.11.2015 Helsingin Kaapelitehtaalle.

”Tanssikenttä on pitkään ollut hyvin segmentoitunut. Nyt on aika vahvistaa kenttää ja sen yhtenäisyyttä. Toivomme, että tapahtumaan löytävät kaikkien tanssilajien ihmiset – katu- ja kansantanssijoista balettitanssijoihin”, Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki sanoo tiedotteessa.

Kiertoliike haluaa herättää mielipiteitä, aiheuttaa törmäyksiä ja synnyttää yhteistyötä tuomalla yhteen paitsi tanssin alan eri toimijoita, myös muiden alojen asiantuntijoita ja ammattilaisia.

”…haluamme motivoida keskustelua eri tanssikentällä toimivien tahojen, kuten taiteilijoiden, opettajien, tuottajien, rahoittajien ja kriitikoiden, kesken”, Tanssin talon sisältöasiantuntija Johanna Tuukkanen vahvistaa.

Miten valta vaikuttaa tanssin kentällä?

Kiertoliike 2015 teemana on jaettu valta ja mielivalta. Päivät alkavat ”hartauksilla”, joissa keho viritetään vallan teemoihin Jyrki Karttusen roolihahmon Jeminan ja Sonya Lindforsin mielivaltaisessa ohjauksessa.

Filosofi Maija-Riitta Ollila johdattaa aiheeseen pohtimalla tanssitaiteilijan vaikutusvaltaa, kehollisuutta vallankäytössä ja vallan hajoamista. Kirjailija, esseisti Antti Nylén kysyy puolestaan, onko taiteilijuus ammatti vai kohtalo. Tanssitaiteen professori Kirsi Monni käsittelee tanssitaiteen asemaa ja mahdollisuuksia 2000-luvun poliittisessa todellisuudessa.

Paneeli- ja round table -keskusteluissa paneudutaan tanssitaiteen rahoitusrakenteisiin, ohjelmistosuunnitteluun ja kritiikin mielivaltaan sekä tanssijan muuttuneeseen toimenkuvaan. Keskustelemassa ovat muun muassa Stuba Nikula ja Ritva Viljanen (Helsingin kaupunki), Marjo Mäenpää (OKM), Minna Sirnö (Taike) ja Maria Säkö (HS) sekä tanssitaitelijoita eri tanssin osa-alueilta.

Luvassa on myös esityksellisiä kommentteja TaikaBoxilta sekä Pia Lindyltä ja Annuska Dal Masolta, iltaklubi ja Liikkeellä Marraskuussa -festivaaliohjelmaan kuuluva Veli Lehtovaaran esitys Väärinasteltu.

Kiertoliikkeen järjestää Tanssin talo yhdessä tanssin aluekeskusten kanssa ja sen on tarkoitus vaihtaa paikkakuntaa vuosittain. Ensi vuonna Kiertoliike kokoaa tanssin kentän Jyväskylään.

Katso koko ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 25.10. mennessä www.kiertoliike.tanssintalo.fi.