Klassikoita ja poikkitaiteellisia tanssiteoksia Aleksanterin teatterin keväässä

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.3.2018

Tanssi on Aleksanterin teatterin tämän kevään ohjelmistossa voimakkaasti edustettuna – kansainvälisyys voidaan löytää ohjelmistoa kokoavaksi teemaksi.

Tero Saarinen & Kimmo Pohjonen: Breath © Perttu Saksa

Tanssi on Aleksanterin teatterin tämän kevään ohjelmistossa voimakkaasti edustettuna ja luvassa on esimerkiksi klassikkobaletteja, nykytanssia ja poikkitaiteellisia tanssiteoksia. Kevään aikana teatterin lavalla nähdään tanssiryhmiä ainakin viidestä eri maasta. Kansainvälisyys onkin yksi kevään ohjelmistoa kokoava teema.

Tero Saarinen Company avaa Breath -teoksen harjoitukset avoimeksi yleisölle maaliskuussa. Breath on Tero Saarisen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen yhteisteos, joka kietoo yhteen elävää musiikkia, tanssia, villejä muotoja ja myyttisiä mielikuvia. Teos saa ensi-iltansa huhtikuussa Kanadassa Quebecissa ja Helsingin ensi-ilta nähdään Aleksanterin teatterilla toukokuun lopussa.

Kotimaista tanssitaidetta ohjelmistossa edustaa myös Katja Lundén Company teoksellaan Flamencosauna, joka esitetään huhtikuussa. Katja Lundénin teos on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta: se on perisuomalainen kokemus sekä äänekäs ja monikulttuurinen kohtauspaikka. Saunan lauteilla kuusi hikistä flamencotanssijaa vihtoo koputuksia, tässäkin teoksessa, Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin.

Katja Lundén Company: Flamencosauna. @ Saara Autere

Kevään aikana kansainvälisiä vierailijoita saadaan Japanista asti, kun huhtikuussa poikkitaiteellisista teoksistaan tunnettu ryhmä Co. Un Yamada tuo Aleksanterin teatterin lavalle Un Yamadan teoksen Monaka. Teoksessa nähdään muinaisuutta, nykyisyyttä ja arkeologiaa – teos vie katsojan ajan eri kerroksiin liikkeen myötä.

Slovakian tanssiteatterilta nähdään huhtikuussa ohjaaja-koreografi Ján Ďurovčíkin Carmen, jossa ilmaisu tapahtuu niin teatterin, tanssin kuin musiikin keinoin. Teoksen musiikit pohjautuvat Georges Bizet’n ja Rodion Štšedrinin sävellyksiin. Ďurovčík pysyy uskollisena alkuperäiselle tarinalle, mutta lupaa myös voimakkaasti uudelleensanoittaa tuttua kertomusta.

Slovakian tanssiteatteri: Carmen © Slovakian tanssiteatteri

Nina Ananiashvili tuo kansainvälisen kiertueryhmän, Georgian valtionbaletin, toukokuussa vierailulle Aleksanterin teatterille. Ryhmä esittää koreografi Mihail Fokinin kolmen baletin illan. Aluksi nähdään yksinäytöksinen baletti Ruusu-unelma Carl Maria von Weberin musiikkiin. Illan toisena teoksena nähdään Chopinin pianosävellyksiin perustuva, myöskin yksinäytöksinen, balettiklassikko Sylfidit. Baletti-illan huipentaa Igor Stravinskyn venäläiseen satuun perustuva Suomessa harvoin nähty Tulilintu -baletti.

Toukokuussa luvassa on vielä kansainvälinen itämaisen tanssin festivaali Helwa Helsinki Oriental Dance Festival, jossa teemana on itämaisen tanssin siivet ja juuret. Esiintyjinä nähdään muun muassa Amina ja Saija Teirikangas teoksellaan “Puhu minulle mustarastas”. Luvassa on myös esityskokonaisuudet Helwa El Dunya ja Helwa Halawa, jotka tarjoavat tanssielämyksiä ja egyptiläisen musiikin klassikoita.