Kohti terveempää työkulttuuria – ehdotuksia ja toimenpiteitä esittävien taiteiden alalle

UUTISET JA TIEDOTTEET
31.10.2019

Tanssin ja muiden esittävien taiteiden alalla tartutaan tänä talvena työhyvinvoinnin, väärinkäytösten ja häirinnän kysymyksiin alalla työskenteleville suunnatuissa seminaareissa ja työpajoissa. Ensimmäiset ovat jo marras- ja joulukuussa.

Kokemuksia tasa-arvon toteutumisesta ja henkisestä väkivallasta, syrjinnästä tai seksuaalisesta häirinnästä esittävien taiteiden alalla kyseltiin TINFOn tuottamassa tutkimuksessa Valta, vastuu, vinoumat vuodenvaihteessa 2018–2019. Kyselyssä olivat yhteistyökumppaneina myös mm. Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset, Teatterikeskus ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden Liitto (Teme).

Kyselytutkimuksen tulosten valossa esittävien taiteiden ala osoittautui huomattavasti vähemmän tasa-arvoiseksi ja epähierarkkiseksi kuin oletettiin. Räikeimmät epäkohdat kyselyyn saatujen vastausten perusteella liittyvät henkisen väkivallan ja syrjinnän yleisyyteen. Huonolla tolalla on myös epäasialliseen käytökseen puuttuminen: Liian usein vaietaan ja ollaan piittaamattomia.

Alalla on tuntunut olevan puutetta työkaluista ja taidoista käsitellä epäterveitä toimintatapoja tai tulehtunutta työilmapiiriä. On myös havaittu epätietoisuutta lainsäädännöstä, vaadittavista käytännöistä ja saatavilla olevista toimintaohjeista ongelmatilanteiden varalle.

KIrsi Törmi © Jyrki Rytilä

Asiaintilan parantamiseksi näihin kysymyksiin tartutaan Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat (STST) ry:n yhdessä Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskusten kanssa järjestämässä Työhyvinvointi ja työyhteisöjen ilmapiiri -seminaarissa 2.12. jota vetää tanssitaiteen tohtori, työnohjaaja, hahmoterapeutti Kirsi Törmi. Seminaarissa jaetaan myös ohjeistus siitä, miten toimia ja mistä saa apua ongelmatilanteissa. Seminaari on avoin kaikille tanssi- ja sirkusalalla työskenteleville. Lue lisää ›

Työskentelykulttuuria käsitellään myös Liikkeellä marraskuussa -festivaalin yhteydessä 7.–10.11. järjestettävässä How do we work together (with conflict) -luento- ja työpajakokonaisuudessa, jota vetää belgialainen tanssikentän seksismiä ja vallan väärinkäytöksiä tutkinut tanssija ja #metoo-aktivisti Ilse Ghekiere. Lue lisää täältä › 

Alkuvuodesta 2020 TINFO järjestää seminaari- ja työpajakokonaisuuden, jonka aiheina ovat vastuullinen työkäyttäytyminen ja työyhteisösovittelun perusteet. Koulutus on avoin kaikille esittävän taiteen ammattilaisille. Kouluttajana toimii työyhteisösovittelija Hanna Fontana. Lisää tietoa myöhemmin.