Kokkolan Talvitanssien ohjelmistossa painottuu monitaiteisuus ja inkluusio

UUTISET JA TIEDOTTEET
19.9.2022

Kokkolan Talvitanssit -festivaali tuo kehollisen taiteen ja tanssin ilon pimeimmän vuodenajan keskelle jo 27. kerran.

Liike luo ääntä, tanssi ja kuva syntyvät käsi kädessä, kontakti-improvisaatio ja budolajit keskustelevat keskenään. Tänä vuonna ohjelmistossa painottuu monitaiteisuus ja inkluusio. Viime vuosien tapaan festivaali jalkautuu monenlaisiin näyttämötiloihin, sekä julkisiin kaupunkitiloihin että online-muotoon.

Studio Total: Survivors © Petri Tuhkanen

Kansainvälinen yhteistyö SURVIVORS, jonka koreografi Taneli Törmä on Kokkolassakin entuudestaan tuttu, nähdään sekä Kokkolan kaupunginteatterin Kamarissa että YOU CAN DO IT! -muunnelmana striimattuna ykspihlajalaisesta asunnosta ja sen ympäristöstä. Paikallinen ja globaali yleisö voivat nauttia teoksesta saman viikonlopun aikana. Teoksessa kaksi näyttelijää kamppailevat itseään, aikaa, maailmankatsomusta, totuttua ja tuntematonta vastaan work-out kulttuurin inspiroimaan liikekieleen ja tekstiin rakentuvassa koreografiassa.

Yhteistyökumppanimme Pohjanmaan tanssin aluekeskus tuo festivaalille vaasalaisen Ailish Maherin intiimin, ihmisyhteyden tärkeyttä pohtivan sooloteoksen All This Silent Space. Samassa illassa soolon kanssa saamme nauttia helsinkiläisen inklusiivisen tanssiryhmän Kaaos Companyn improvisatoorisesta teoksesta Katras.

Kaaos Companyssa tanssii vammaisia ja ei-vammaisia tanssijoita ja sen toiminta perustuu yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden ajatukseen. Katras purkaa auki erilaisuuteen,  toiseuteen ja “pystyvyyteen”  liittyviä ennakkoasenteita. Kaaos Company esiintyy myös Kauppakeskus Chydeniassa festivaalilauantaina. Kokkolalainen tanssiryhmä Tanssivat Timantit jatkaa toimintaansa menestyksekkään, Talvitansseilla vuonna 2019 ensi-iltansa saaneen, Kvartetto-teoksen jälkeen ja ilahduttaa kaupunkilaisia pop up-tyyppisellä tanssi-iloittelulla lauantai-illan pimeydessä.

Ailish Maher: All This Silent Space © Padraig Croke

Talvitanssien taiteelliselle tiimille on tärkeää lisätä tanssitaiteen saavutettavuutta sekä tanssijoita että yleisöä ajatellen. Haluamme etsiä keinoja tuoda tanssia lähemmäksi kaikkia ihmisiä, yllättää, ja törmäyttää tanssia esimerkiksi ostoskeskuksen arkeen. Kauppakeskus Chydeniassa nähtävien maksuttomien esitysten ja tanssielokuvien lisäksi järjestämme siellä sijaitsevassa infopisteessämme taiteilijatapaamisia, joissa keskustelemme festivaalilla koettavista esityksistä.

Kokkolassakin nuorena asuneen hip hop-tanssivaikuttaja Julian Owusun ohjaama, osallistava projekti Each One Teach One mahdollistaa yhteistä oppimista ammattitaiteilijoiden ja koululaisten välillä. Projektissa mukana olevat taiteilijat ohjaavat kokkolalaisille yläkoululaisille monitaiteisia hip hop-kulttuuriin nojaavia työpajoja ja esittävät kaikille avoimen esityksen Kauppakeskus Chydeniassa festivaalin avajaispäivänä.

Perjantai-iltana festivaalilla voi nauttia äänitaiteen, kuvataiteen ja tanssitaiteen synteesistä, kun tamperelainen MASA taiteiljaduo valtaa Iltatähden esityksellään. Esityksen jälkeen tanssi jatkuu Talvitanssit klubin merkeissä, syntetisoidun musiikin tahdissa.

Vuoden 2022 ohjelmiston on koonnut taiteellinen tiimi, johon kuuluvat tanssitaiteilijat Eleni Pierides, Anders Lillhonga ja Kati Raatikainen.

Kokkolan Talvitanssit järjestetään 16.-20. marraskuuta 2022.