Kolmekymppinen Pori Dance Company juhlii laajalla ohjelmistolla myös Helsingissä

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 18.12.2019

Erilaiset koreografit, kansainväliset kontaktit ja yhteistyö erityisesti eteläkorealaisten taiteilijoiden kanssa ovat kehittäneet Pori Dance Companya vähitellen jazztanssista monipuolisesti nykytanssia ja poikkitaiteellisia teoksia esittäväksi ryhmäksi. 30-vuotisgaala nähdään Helsingissä 19.12.2019.

Liisa Nojonen muutti Keski-Suomesta Poriin 1980-luvulla, vuokrasi tanssikoululleen tiloja Cygnaeuksen koululta ja opetti siinä sivussa myös teatterilla näyttelijöitä, kertoo Pori Dance Companyn toiminnanjohtaja Mikko Lampinen. Pian valikoitui ryhmä tanssijoita, joka halusivat kehittyä kunnianhimoisesti – mm. Kati Aalto, Laura Päivistö, Marika Santikko – ja niin syntyi Tanssiryhmä Liisa Nojonen vuonna 1989.

Aluksi ryhmä keskittyi jazztanssiin. Amerikkalaiset koreografit, mm. Pattie Obey ja Frank Chavez tekivät heille esityksiä. Vuonna 1992 ryhmä voitti Chicagossa jazztanssin maailmanmestaruuden, Kultainen kenkä -palkinnon, Liisa Nojosen koreografialla Varjojen vangit.

Vähitellen ohjelmistoon tuli enemmän nykytanssia. Ryhmän kehittymiseen vaikuttivat lukuisat Marjo Kuuselan sekä Jorma Uotisen teokset. Porista lähtöisin oleva Tero Saarinen on tehnyt ryhmälle neljä teosta, joiden lisäksi kaksi muuta Saarisen teosta on ryhmän ohjelmistossa. Niistä ensimmäinen, Life Wheel vuodelta 1994 esitetään Pori Dance Companyn 30-vuotisgaalassa, joka nähdään Porissa 16.12. ja Helsingissä 19.12.

Jorma Uotisen koreografia Toukokuun puolella esitetään PDC:n 30-vuotisgaalassa © Esa Kyyrö

Hyvät kontaktit Etelä-Koreaan syntyivät jo 20 vuotta sitten, kun nuorisoryhmä eli Riku Lehtopolku, Meri ja Riikka Tankka, Kati Aalto ja Mikko Lampinen esiintyivät vuonna 1997 Soulissa vuotuisella Nuorten tanssifestivaalilla. Samat henkilöt muodostavat edelleen perustan ryhmälle, jonka nimi muuttui vuonna 2001 Pori Dance Companyksi.

Yhteistyö Aasiaan on jatkunut siitä asti. Mikko Lampinen kertoo käyvänsä Koreassa lähes vuosittain. ”Olemme tuoneet esityksiä Koreasta Suomeen, vierailleet itse siellä, tehneet yhteistuotantoja ja tuoneet korealaisia koreografeja tekemään meille teoksia.”

”Tämä on ollut iso osa ryhmän kehittymistä ja erilaisten estetiikkojen yhdistämistä omaan työhön.”

Nyt 30-vuotisgaalassa saa ensi-iltansa uusi suomalais-korealainen yhteistyöesitys, OBE, jonka koreografiasta ja tanssista vastaavat Mikko Lampinen ja Hyauk Jin Geon.

Kysyttäessä mitkä teokset ryhmän historiasta ovat erityisesti jääneet mieleen, Mikko Lampisen on vaikea nostaa yhtä teosta toisten edelle. ”Pori Dance Company on tehnyt elinaikanaan yli 50 teosta ja minusta vahvuus on ollut nimenomaan siinä, että olemme saaneet työskennellä erilaisten vierailevien koreografien kanssa. Onhan vaikkapa Marjo Kuuselan ja Tero Saarisen koreografioissa aivan eri lähtökohdat.”

Esimerkkeinä hän suostuu mainitsemaan kuitenkin edellä mainitun Tero Saarisen Life Wheelin lisäksi Jorma Uotisen Huudon (PDC:n versio 2008), Hyauk Jin Geonin Pathless Woodin (2016), Liisa Nojosen Endless Streamin (2000) ja monet Riku Lehtopolun teokset.

Teoksia teatterinäyttämölle sekä yllättäviin paikkoihin, jotka saavat nuoret kiinnostumaan

Pori on ollut ryhmälle hyvä kotikaupunki. Se on tuonut ryhmän toimintaan monenlaisia ulottuvuuksia, esimerkiksi kiertuetoiminnan kehittämisen niinkin päin, että ryhmä on tuottanut Satakuntaan myös muiden tanssiryhmien vierailuja ja laajentanut näin kaupungin kulttuuritarjontaa.

Lampinen kertoo, että Porissa on myös aina ollut helppo tehdä yhteistuotantoja muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Uusin ensi-ilta oli Porin teatterin ja Rakastajat-teatterin kanssa yhdessä toteutettu Märta Tikkasen tekstiin pohjautuva Kun maa keinuu (23.11.2019). Ensi vuodelle on suunnitelmissa yhteistyötä mm. Pori Sinfonietan kanssa.

Vuonna 2017 Pori Dance Company palkittiin opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta työstä. Tällä hetkellä ryhmää johtaa Mikko Lampinen apunaan taiteellinen toimikunta. Työ jatkuu ja kehittyy, ryhmä seuraa aikaansa ja tavoittelee uusia yleisöjä.

”Olemme tehneet esityksiä hylättyyn puimuritehtaaseen, sähkötehtaaseen, kaupunginkirjaston kellariin ja viimeksi Friitalan nahkatehtaaseen Jarkko Mandelinin koreografian.” Mikko Lampinen hehkuttaa erikoisten paikkavalintojen luovan aivan uudenlaista ensemble-henkeä, kun koko ryhmä rakentaa yhdessä tilaa ja esitystä monen viikon ajan.

”Tämäntyyppiset produktiot ovat sallineet myös nuorten tanssijoiden tuomisen mukaan produktioihin ja samalla he pääsevät näkemään laajasti ja monesta näkökulmasta, mitä teoksien tekeminen käytännössä tarkoittaa.”

”Näin houkutellaan myös nuorta yleisöä ja uusia katsojia, jotka eivät välttämättä tulisi teatteriin katsomaan nykytanssiesitystä”, Lampinen sanoo.

Pori Dance Company myös kiertää vuosittain sekä kotimaassa että ulkomailla. Vakituinen vieras se on ainakin Turussa ja Helsingissä.

Pori Dance Companyn 30-vuotisjuhlanäytännössä nähdään neljä teosta: yksi kantaesitys, yksi uudehko teos ja kaksi vanhempaa – teoksia sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä tekijöiltä.

PDC 30-vuotisgaala Helsingissä, Aleksanterin teatterissa 19.12.2019, katso ohjelma ›