Koreografi Iina Taijonlahti mukaan Korea-Nordic-ohjelmaan

UUTISET JA TIEDOTTEET
20.2.2020

Vuonna 2017 käynnistynyt Korea-Nordic-ohjelma on Tanssin tiedotuskeskuksen, Korea Arts Management Servicen (KAMS), Swedish Arts Councilin, Performing Arts Hub Norwayn ja Danish Arts Foundationin yhteishanke, jonka tavoitteena on luoda pohjaa yhteistyölle pohjoismaisten ja korealaisten esittävän taiteen toimijoiden välille.

Iina Taijonlahti ©Killian Kottmeier

Vuonna 2020 ohjelman teemana on taide ja teknologia. Helmikuun alussa päättyneen avoimen haun kautta ohjelmaan haettiin mukaan Suomessa tanssitaiteen parissa työskentelevää ammattilaista, jonka työssä teknologialla* on merkittävä rooli. Suomalaisen osallistujan lisäksi ohjelmaan valitaan 3–5 korealaista ja kolme muuta pohjoismaista esittävän taiteen ammattilaista.

Millaisia hybridejä tanssijan ruumiillisuus ja teknologia luovat?

Ohjelmaan tuli Suomesta kolme hakemusta, joiden joukosta mukaan valittiin helsinkiläinen koreografi Iina Taijonlahti. Valinnassa painotettiin hakijan tämän hetkisen työskentelyn ja esitettyjen suunnitelmien soveltuvuutta Korea-Nordic-ohjelman vuoden 2020 teemaan sekä yhteistyöohjelman yleisiin tavoitteisiin.

Taijonlahti työskentelee tällä hetkellä seuraavien kysymysten äärellä: millaista materiaalisuutta teknologia luo ja miten taideteoksessa voi jakaa toimijuutta tuolle materiaalisuudelle, millaisia hybridejä tanssijan ruumiillisuus ja teknologia luovat keskenään. Taijonlahti tutkii näitä kysymyksiä muun muassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun koreografian maisteriohjelmassa.

Lisäksi Iina Taijonlahti on yksi Ekho Collectiven perustajajäsenistä. Ekho valittiin 195 kotimaisen ja kansainvälisen hakijan joukosta mukaan Suomen kansallisoopperan ja -baletin vuonna 2020 toteuttamaan taidetta ja teknologiaa yhdistävään OperaBeyond-projektiin. Toukokuussa 2020 ensi-iltansa saavan Laila-teoksen dramaturgina toimii Paula Vesala ja säveltäjänä Esa-Pekka Salonen. Teos keskittyy interaktiiviseen oopperakokemukseen hyödyntämällä tekoälyn, videoprojisointien, liikkeentunnistuksen ja tilallisen äänen mahdollisuuksia.

*Esim VR ja AR, tekoäly, koneoppiminen, biotaide.