Koreografi Kaari Martin on valittu Tanssin talon ohjelmasuunnittelijaksi

UUTISET JA TIEDOTTEET
22.11.2016

"Haluan olla mukana kehittämässä sitä, että Tanssin talosta tulee todella kaiken tanssin talo. Kun saamme eri lajien huiput mukaan, Tanssin talosta tulee maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen paikka", Martin sanoo.

Kansainvälisesti menestynyt koreografi-tanssija Kaari Martin on valittu Tanssin talon ohjelmasuunnittelijaksi.

”Kaarilla on hyvin realistinen käsitys tanssitaiteen tämänhetkisestä tilasta ja selkeä into toimia aktiivisesti tanssikentän eteenpäin viemiseksi. Hänellä on myös pitkä kokemus ja osaaminen taidetanssin ympäristössä”, Tanssin talon hallituksen jäsen Samuli Nordberg sanoo.

”Kaarin valintaa puolsi myös se, että hän linkittyy myös tanssin taidekentän ulkopuolelle. Hänellä on laaja perspektiivi, josta käsin hän kenttää tarkastelee.”

Ohjelmasuunnittelija kehittää Tanssin talon toimintalinjoja ja haastaa kenttää mukaan tekemiseen. Lisäksi hän suunnittelee yhdessä tiimin kanssa Tanssin talon tulevaa toimintaa.

”Ulkopuolinen näkökulma on yksi vahvuuksistani, sillä olen urani alusta asti työskennellyt monien eri alojen taiteilijoiden kanssa”, Martin sanoo.

Martin on johtanut yhdessä säveltäjämiehensä Roni Martinin kanssa nykyflamencoon pohjaavaa kansainvälistä ja palkittua taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martinia, jonka toiminta ja menestys pohjautuvat paitsi visionäärisiin taiteilijoihin ja kovaan työhön, myös yhdessä eri taiteen lajien kanssa toimintaan.

Martin tunnetaan aktiivisena, energisenä ja suorapuheisena taiteen toimijana, joka tarttuu toimeen ja saa asioita tapahtumaan.

”Haluan olla mukana kehittämässä sitä, että Tanssin talosta tulee todella kaiken tanssin talo. Yhdenkään tanssilajin ei tulisi nähdä muita lajeja uhkana. Kun saamme eri lajien huiput mukaan, Tanssin talosta tulee maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen paikka”, Martin sanoo.

Taiteellinen laatu on avainsana – varsinkin kun Tanssin talon tavoitteet muun muassa omarahoitusosuuden suhteen ovat korkealla.

”Aloituksen tulee olla todella timanttinen ja ohjelman monipuolinen. Riskimpiä teoksia voidaan rahoittaa esimerkiksi isommilla tanssigaaloilla”, Martin visioi.

Ensimmäiseksi hän lähtee syventämään tietojaan tämänhetkisistä tanssin tekijöistä eri puolilla Suomea sekä kansainvälisesti. Kiinnostus eri genrejä kohtaan sekä yhteistyö eri tanssi- ja taidelajien välillä on Martinin mukaan elinehto tulevaisuudessa.

”Yksi tanssialan haaste on, että se on usein yksinäistä ja individualistista työtä. Meillä olisi musiikkipuolelta opittavaa siinä, että vaikka on erilaisia näkemyksiä tehdä tanssia, keskinäinen yhteistyö johtaisi leveämpään kärkeen suomalaista huipputanssia”, Martin sanoo.

Martin haluaa herättää myös keskustelua Tanssin talon ympärillä, eikä pelkää kritiikkiä.

”Olen tottunut Ronin kanssa työskennellessäni kovaan kritiikkiin ja joudun jatkuvasti perustelemaan valintani. Pakon edessä minusta on tullut myös aika hyvä kuuntelija.”

Compañía Kaari & Roni Martin jatkaa toimintaansa entiseen malliin, mutta tammikuusta alkaen Martin vastaa ohjelmasuunnittelijan työn ohella vain ryhmän koreografin työstä. Ryhmän tuotannollinen vetovastuu siirtyy vuodenvaihteessa valittavalle toiminnanjohtajalle.