Koreografiaa hetkessä – Uusi tanssifestivaali Höyhentämössä
Perinteisiä tanssin tekemisen tapoja haastava Festival of Instant Choreography järjestetään Helsingissä 21.-25.4.2017.
Festivaalin ohjelma, aikataulu ja liput Höyhentämön sivuilla.
Saara Moision artikkeli Dances to a Beat -tekniikasta Liikekieli.comissa (2014).
Festival of Instant Choreography on osa Höyhentämön taiteellista ohjelmaa Dances to a Beat, jonka taiteellinen vastaava tanssitaiteilija Kati Korosuo on myös festivaalin taiteellinen johtaja. Hetkessä syntyvän koreografian festivaali antaa tilaa uusille esitysdramaturgian näkökulmille ja haastaa totuttua koreografista ajattelua. Ohjelmiston läpäisevä teema on henkilökohtaisuus.
Dances to a Beat (DTB) on Korosuon kehittämä hetkessä syntyvän koreografian tekemiseen tähtäävä tekniikka. Höyhentämön DTB-ohjelmakokonaisuuteen kuuluu viikkotunteja, työpajoja ja esityksiä, joita on myös Festival of Instant Choreographyn ohjelmassa. Tervehdyksessään festivaalisivustolla Korosuo kirjoittaa: “Oman praktiikkani esittelemisen rinnalle toiveenani oli kutsua muita saman asian ääressä tai vieressä operoivia.”
Festivaalin avaa Korosuon oma teos Merphing 2 ja samassa illassa nähtävä Satu Rekolan Kehollinen monologi. Merphing 2 on DTB-tekniikkaan pohjautuva teos, jossa dramaturginen vastuu on esiintyjillä. Kehollisen monologin lähtökohta on esiintyjä ja mitä esiintyjässä tapahtuu esityksen hetkellä.

Wilhelm Blomberg aloittaa Wilhelm ja Spiegel im Spiegel -esityksen luennolla. @ Ursula Hessner Marcussen.
Festivaalin kaksi muuta esitettävää teosta ovat Wilhelm Blombergin Wilhelm ja Spiegel im Spiegel ja Anni Puuperän ja Satu Rinnetmäen POST POST NATURE. Wilhelm ja Spiegel im Spiegel on syntynyt Blombergin halusta tehdä tanssiesitys lempikappaleeseensa, Arvo Pärtin Spiegel im Spiegeliin, osaamatta omien sanojensa mukaan kuitenkaan asettaa siihen tiettyjä askeleita. Julkisessa tilassa esitettävä yhteisteos POST POST NATURE on dystopinen hahmotelma tulevaisuuden luonnosta. Esiintyjät rakentavat roskista luontoinstallaation ja oleilevat “luonnon helmassa”, mihin yleisö ja ohikulkijat saavat halutessaan osallistua.
Viisipäiväisen festivaalin ohjelmassa on tanssiesitysten lisäksi kaksi videoteosta, festivaaliklubi, työpajoja ja paneelikeskustelu. Paneelikeskustelun aiheena ei ole hetkessä syntyvä koreografia, vaan ihmisyys, rakkaus, arki ja ihmissuhteet, koska Korosuon sanoin “koemme näistä aiheista keskustelemisen kiinnostavammaksi”.
Ensimmäinen Festival of Instant Choreography! Olen äärimmäisen iloinen ja innoissani tästä mahdollisuudesta, joka voi olla alku uusille käytännöille, kysymysenasetteluille ja marginaaleille.
Höyhentämö on nykyteatteria, tanssia ja muita esityksiä tuottava taiteilijayhteisö, jonka toiminta perustuu monipuoliseen kiinnostukseen esittävien taiteiden eri lajeja ja suuntauksia kohtaan. Höyhentämön ohjelmisto koostuu usean rinnakkaisen taiteellisen ohjelman toiminnasta. Tämänhetkiset ohjelmat ovat Dances to a Beat, Demokratian Autopsia, Lust and Fear in the Pluckhouse ja massavuoto.