Kulttuurialan freelancereille pientä helpotusta lisätalousarviosta

UUTISET JA TIEDOTTEET
2.3.2021

Hallitus esittää vuoden 2021 ensimmäisessä lisätalousarviossa avustuksia muun muassa taiteen ja kulttuurin toimijoille sekä lapsille ja nuorille. Lisätalousarviolla varaudutaan erityisesti koronavirustilanteesta aiheutuviin tarpeisiin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko toteaa, että pitkittynyt koronatilanne on ollut raskas taiteen ja kulttuurin kentälle. Rajoituksista johtuen koko tapahtuma-ala on ollut pitkälti täyssulussa, mikä on aiheuttanut valtavia taloudellisia vaikeuksia alan toimijoille.

“Viime vuonna kulttuurille osoitettiin 110 miljoonan euron lisärahoitus, jotta alan toimijat selviäisivät kriisin. Jatkamme tukitoimia nyt myös tämän vuoden puolella. Tällä päätöksellä suuntaamme tukea erityisesti freelancereille ja kulttuurialan ammattilaisille”, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoo.

Lisätalousarviossa kulttuurin ja taiteen alalle esitetään koronatukina ja -avustuksina yhteensä 20 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriön osuuteen. Freelancereina tai toiminimillä toimiville kulttuurialan ammattilaisille myönnettävät avustukset tulevat haettavaksi Taiteen edistämiskeskuksen kautta, jolle esitetään varattavaksi 15 miljoonaa euroa. Määräraha jaetaan apurahoina.

Kulttuuritoimijoiden lisäksi lisämäärärahalla tuetaan esimerkiksi opiskelijoiden hyvinvointia, osaamista ja opintojen edistymistä. Nuorille pyritään luomaan myös mielekästä tekemistä kesätöiden ja harrastusten kautta.