Kulttuurin rahoitusuudistus etenee

UUTISET JA TIEDOTTEET
16.6.2017

Esittävien taiteiden ja museoiden rahoitusjärjestelmän uudistustyössä on meneillään toinen vaihe. Keskiviikkona 14.6. järjestettiin sidosryhmätilaisuus, jossa esiteltiin asiantuntijaryhmän luoma hahmotelma uudesta valtionrahoitusmallista esittävälle taiteelle.

Tärkein viesti oli, että rahoitukselle on suunniteltu nyt kolme eripituista määräaikaista kategoriaa. Määräajan päätyttyä on mahdollista, että toimija siirtyy / siirretään kategoriasta toiseen. Se, mitä kriteereitä tulee täyttää eri kategorioissa, jäi vielä auki.

Kun kriteerit on päätetty ja uuteen rahoitusjärjestelmään aikanaan siirrytään, putsataan pöytä. Käytännössä laki muuttuu niin paljon, että kaikkien, myös aikaisemmin VOS-järjestelmään kuuluneiden toimijoiden, on haettava rahoitusta uudelleen.

Tanssin ja sirkuksen jääminen rahoitukselliseen katveeseen on tunnistettu työryhmässä esittävien taiteiden rahoituksen kokonaisuutta tarkasteltaessa. Uudistuksen myötä tätä tullaan korjaamaan ja näitä aloja vahvistetaan. Millaisia mekanismeja siihen luodaan, siitä ei vielä puhuttu.

Tanssin ja sirkuksen kannalta on tärkeää, että uudessa rahoitusmallissa on  selkeästi nostettu esiin myös kansainvälinen toiminta.

Miten uudistus etenee?

Keskiviikkona 14.6. Paasitornissa esitelty hahmotelma on vasta uuden rahoitusmallin runko.

Syksyn aikana on tarkoitus luoda rahoituksen uudet kriteerit ja järjestää vielä kentän sidosryhmätyöpaja. Toisen vaiheen piti valmistua lokakuun loppuun mennessä, mutta asiantuntijatyöryhmä hakee lisäaikaa työlleen vuoden loppuun.

Työryhmän ehdotus rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi tarkoittaa myös tarvittavien säädösmuutosten valmistelua ja käytännössä uuden lakiesityksen kirjoittamista.

Sen jälkeen työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi annetaan opetus- ja kulttuuriministerille, ja ehdotus lähtee lausuntokierrokselle.