KUN-hanke tuo tänä syksynä tanssin ja sirkuksen ammattilaiset yhteen kuntatoimijoiden kanssa

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.9.2021

Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskusten kaksivuotisessa Kohti uusia näyttämöitä -hankeessa edistetään tanssi- ja sirkusteosten kiertuemahdollisuuksia kotimaassa – tiedon jakamisen ja yhdessä oppimisen keinoin. Tänä syksynä fokuksena on kuntien ja taiteilijoiden välinen yhteistyö.

Kinetic Orchestra: Mistakes © Mikael Ahlfors

KUN-hankkeen puitteissa järjestetään syyskuussa kaksi verkkotapahtumaa: kulttuuripalvelujen ammattilaisille suunnattu webinaari 28.9. sekä teostesittelytilaisuus 30.9.

Tiistaina 28.9. järjestettävä Tanssia ja sirkusta kunnissa -webinaari on suunnattu kulttuuripalvelujen ammattilaisille, tapahtumajärjestäjille sekä tanssi- ja sirkusalan toimijoille. (Ilmoittaudu mukaan viimeistään tiistaina 27.9. klo 11.) Tarkoituksena on yhdessä pohtia, mitkä ovat toimivan yhteistyön edellytykset.

Minkälaisia palveluita taiteilijan kannattaa kunnille tarjota, ja millaista yhteistyötä tanssi- ja sirkustaiteilijat ovat kuntien kanssa tehneet? Keskustelemassa ovat muun muassa Kotkan kaupungin kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, Kaarinan kaupungin kulttuurituottaja Maija Leino, Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska sekä teatteritaiteilija Hanna-Leena Metsävainio Piste Kollektiivista Rovaniemeltä.

Lisäksi kuullaan Valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän kuulumiset, joita kertomassa on projektikoordinaattori Teemu Hokkanen. Kehittämistehtävän tavoitteena on tuoda yhteen Suomen kuntien kulttuuripalveluiden osaaminen ja kehittämistarpeet. Keväällä 2019 voimaan astunut laki kuntien kulttuuritoiminnasta velvoittaa kuntia tarjoamaan palveluita, jotka vaikuttavat asukkaiden hyvinvointiin ja viihtyvyyteen.

Puheenvuoron saa myös Pirkanmaalla sijaitsevan Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu, joka kertoo parhaillaan käynnissä olevasta, kulttuurin saavutettavuutta parantavasta Taidetta lähelle -pilotista.

Lisäksi Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja Noora Herranen tulee avaamaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa LIVE-hanketta, jonka tavoitteena on edistää lapsille suunnatun esitystoiminnan saavutettavuutta. Teatterikeskuksen, Sirkuksen tiedotuskeskuksen, Tanssin tiedotuskeskuksen ja Konserttikeskuksen yhteishanke vie esittäviä taiteita koulukiertueille eri puolille maata.

Teosesittelytilaisuudessa kymmenen tanssi- ja sirkustaiteilijaa

Jotta kuntatoimijat ja tapahtumajärjestäjät pääsisivät tutustumaan tanssi- ja sirkuskentän ajankohtaisiin, tarjolla oleviin teoksiin käytännössä, webinaarikokonaisuuden toisena osana järjestetään Tanssin ja sirkuksen näyteikkuna -teosesittelytilaisuus.

Torstaina 30.9. kymmenen tanssi- ja sirkusryhmää esittelee ajankohtaisia kiertuevalmiita teoksiaan. Verkkotapahtuma on avoin kulttuuripalvelujen ammattilaisille ja muille tahoille, jotka suunnittelevat ohjelmistojaan. (Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 29.9. klo 11.) Mukana teosesittelytilaisuudessa ovat:

  • Kinetic Orchestra: Mistakes, Kuva: Mikael Ahlfors
  • Lumo Company: YlösAlas. Kuva: Mikko Pirinen
  • Race Horse Company: Chevalier. Kuva: Hannu Huhtamo
  • Johanna Nuutinen +CO: IRIS Kuva: Jukka Rajala
  • Kallo Collective: Receptionists. Kuva: Esko Mattila
  • Ilmatila: Atlas. Kuva: Tuula Jeker
  • Carl Knif Company: Kaksivärinen fuuga Kuva: Yoshi Omori
  • Blind Gut Company: Kuin kala puussa
  • KATVE [blind spot]: BOTANICUM -futuristinen kuvitelma Kuva: Pekka Pitkänen
  • The Days Project (Maria Nurmela ja Ville Oinonen)

Syksyn 2021 verkkotilaisuudet tehdään viestintäyhteistyössä valtakunnallisen Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän kanssa.

Kohti uusia näyttämöitä -hanketta on tukenut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.