Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali järjestää poikkeuksellisesti esitysvierailuja koko syyskauden ajan

UUTISET JA TIEDOTTEET
5.11.2020

Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman marras-joulukuun ohjelmassa on monipuolista ja ajankohtaista tanssitarjontaa, esitystaidetta, tanssielokuvia ja elokuvatyöpaja.

Flamencosauna@Saara Autere

Kuopion syksyn ohjelmiston aloittaa Fern Orchestran taide- ja tiedekollektiivin uusin teos MARELD. Valosuunnittelija Vespa Laineen ryhmä etsii ekologisia tapoja tehdä esityksiä kasvien sekä mikro-organismien parissa. MARELD  on valoteos, pimeysteos, ääniteos, kuunnelma – merenalaisuutta ja poimuttuvaa aikaa. Teoksen esiintyjinä nähdään tanssitaiteilija Ilona Salonen sekä sirkustaiteilija Timo Tamminen.

Talven kylmyyteen lämpöä tuo Katja Lundénin koreografioima ja Kari Heiskasen ohjaama Flamencosauna joka yhdistää kahden kulttuurin kulmakivet: tunteikkaan flamencon ja suomalaisen saunan.

Omaelämäkerrallinen fantasia Satu Baletti on koreografi Tomi Paasosen ja tanssija Satu Rekolan yhteistyöstä syntynyt tanssillinen monologi. Teos sekoittaa esiintyjän identiteettikuvaa ja koreografin mielikuvitusta. Lopputuloksena on leikkisä tanssillinen esitys.

Koreografi Iiro Näkin [ frames ] yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tekijyyttä. Teoksen esiintyjillä on monimuotoinen ammatillinen tausta perinteisistä tanssitekniikoista katutanssilajeihin ja sirkustaiteista parkouriin.

Tanssielokuvat tuovat kansainvälisen tuulahduksen festivaaleille. Ensimmäinen tanssilyhytelokuvailta purkaa ihmisen suhdetta luontoon sekä kaupunkiympäristöön. Toinen illoista käsittelee erilaisia kulttuureja, rituaaleja sekä moninaisuuden hyväksymistä –  ensi-iltansa siellä saa koreografi Ninni Perkon Kylmäketju. Akateemikko Marjo Kuuselan, Ninni Perkon, Krista-Julia Arpon ja yli 30 naisen tulkitsema elokuva sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin, esiäitien selviytymiskeinoihin ja niiden vaikutuksiin tähän päivään.

Elokuvantekijä, tanssitaiteilija Kati Kallio puolestaan ohjaa kahden viikonlopun mittaisen tanssielokuvan työpajan tanssin ammattilaisille ja opiskelijoille.

Joulukuun lopulla syksyn ohjelmatarjonta päättyy kuvataiteilija, taikuri ja teatteriohjaaja Kalle Nion kiitettyyn The Green –esitykseen. Se tarjoaa visuaalista teatteria, joka käyttää ilmaisukeinoinaan näyttämötaikuutta, videoprojisointeja, elokuvallista ääntä ja asetelmallisia näyttämökuvia. The Green saa inspiraatiota hauntologiasta sekä nykyajan tyhjyyden tunteesta ja yhdistää nämä 1800-luvun taikuuteen ja spiritualismiin.