Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla loistava esiintyjäkaarti

UUTISET JA TIEDOTTEET
20.1.2017

Ulkomaisina pääesiintyjinä Israel Galván, Dada Masilo, Nederlands Dans Theater, Vertigo Dance Company sekä VerTeDance Tšekeistä ja Xie Xin Kiinasta. Hanna Brotherus tuo festivaalille kotimaisen kantaesityksen.

Viime vuonna Kuopiossa esiintynyt kiinalaiskoreografi Xie Xin esittää festivaalilla omalle tanssiryhmälleen luomansa kokoillan teoksen from IN, mikä on samalla Euroopan ensi-ilta.

”Miellyin kovasti Xie Xinin koreografiaan viime vuoden gaalassa. Näen hänen tyylissään piirteitä, joita ei välttämättä löydy eurooppalaisesta nykytanssista. Xie Xinin äärimmäisessä herkkyydessä ja hienovaraisuudessa on jotain samalla tavalla ainutlaatuista kuin japanilaisessa Sankai Jukussa”, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoo.

Muutama vuosi sitten Joutsenlampi-versiollaan suomalaisyleisön hurmannut eteläafrikkalainen Dada Masilo tuo festivaaliviikolle tuoreen, toukokuussa kantaesityksensä saavan Gisellen.

Yksi kohokohta ohjelmistossa on moneen otteeseen palkittu flamencotaituri Israel Galván, jonka tuloa odotettiin jo viime kesänä. Nyt tähti saadaan vihdoin festivaalille Suomessa ensikertaa nähtävällä FLA.CO.MEN-teoksella.

Israel Galván © Luis Castilla

Israel Galván © Luis Castilla

”Galvánia voi kutsua ranskalaisittain monstre sacréksi, näyttämöpedoksi, jonka karisma ja läsnäolo ovat niin vahvoja, että ne tärisyttävät koko taloa!” Jorma Uotinen innostuu.

Maailman arvostetuimpiin nykytanssiryhmiin kuuluvan Nederlands Dans Theaterin (NDT2) taidoista saadaan nauttia neljän teoksen illassa. Koreografeina ovat mm. Paul Lightfoot ja Alexander Ekman.

Tämä taitaa olla yksi kovatasoisimmista ohjelmista, joita olemme olleet tuottamassa Kuopio Tanssii ja Soilla, iloitsevat Jorma Uotinen ja festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Viikko huipentuu kahteen Suomen-ensivierailuun, kun Kuopion teatterin lavalla nähdään ensin huikea tšekkiläinen VerTeDance, jonka teoksessa Correction kaikki tapahtuu yhdessä paikassa, tanssijoiden jalat lattiaan naulittuina. Teos uhmaa painovoimaa ja ihmiskehon notkeutta ollen samalla herkkä ja hauska.

”VerTeDancen teos on yllätyksellinen ja äärimmäisen vaativa tanssijoille. Ryhmä tekee parhaillaan kansainvälistä läpimurtoaan. Me haluamme tuoda heidät Suomeen jo tässä vaiheessa.”

Toinen Suomen-ensivierailunsa tekevä ryhmä on israelilainen Vertigo Dance Company, teoksella Yama, jonka koreografi on Noa Wertheim.

”Israelilaisella tanssilla on hyvin omanlaisensa estetiikka. Batshevan ja Ohad Naharinin teokset ovat aina puhutelleet suomalaisia. Israelissa on paljon muitakin hyviä tekijöitä, joita myös haluamme tuoda Suomeen”, Uotinen sanoo.

Hanna Brotheruksen uudessa, live-esityksestä ja videosta yhteen punotussa teoksessa to be on kolme eri-ikäistä naista – lavalla esiintyy tanssija Sini Länsivuori.

Avajaispäivänä Musiikkikeskuksen päälavalla nähdään tulevaisuuden tanssitähtiä, kun Suomen Kansallisbaletin oppilaitos avaa pääohjelman. Myös suosittu nuorten tanssijoiden Tanssioppilaitokset on Stage -katselmus jatkaa ohjelmistossa.

”Tämä tuo ohjelmaamme lisämausteen. Erilaisten esiintymismahdollisuuksien luominen nuorille on festivaalin velvollisuus. Mitä aikaisemmassa vaiheessa he pääsevät esiintymään erilaisille areenoille, sen parempi koulutuksen kannalta”, Uotinen sanoo.

Festivaalin laaja kurssiohjelma julkaistaan 15. helmikuuta ja oheisohjelma huhti-toukokuussa.