Kuopio Tanssii ja Soi saa nuoren johtajan

UUTISET JA TIEDOTTEET
15.3.2018

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille on valittu uusi taiteellinen johtaja vuodesta 2020 eteenpäin. Hän on 32-vuotias Riku Lehtopolku, joka aikoo keskittyä nykytanssiin ja venyttää tanssin ja muiden taiteenalojen rajapintoja.

Kuopio Tanssii ja Soi täyttää ensi vuonna 50 vuotta, mutta uusi taiteellinen johtaja on paljon nuorempi. ”Taiteellisen johtajan rooli uudessa ajassa on merkittävä. Taidefestivaalin rakentamisessa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän monipuolisuutta ja eri taiteenalojen tuntemusta”, festivaalia ylläpitävän yhdistyksen hallitus kertoo tiedotteessa.

”Hänellä on virkistävä ja innostunut nuoremman polven ote. Lehtopolku toi haastattelussa esiin uusia raikkaita ajatuksia.”

Riku Lehtopolku © Unto Rautio

Riku Lehtopolku on toiminut tanssijana, koreografina, opettajana ja harjoittajana sekä erilaisissa alansa asiantuntijatehtävissä. Hän on esiintynyt mm. Tero Saarisen, Marjo Kuuselan, Susanna Leinosen, Jorma Uotisen ja Carl Knifin teoksissa. Hän on toiminut viime vuosina myös Pori Dance Companyn toisena taiteellisena johtajana. Suuret tanssituotannot ovat tulleet hänelle tutuiksi Suomen Kansallisbaletin, Tanskan Kuninkaallisen baletin ja Reykjavik Arts Festivalin lisäksi muun muassa kotimaisissa kaupunginteattereissa työskennellessään.

”Olemme vaikuttuneita Lehtopolun laaja-alaisesta taiteen ymmärryksestä, sivistyksestä ja näkemyksellisyydestä.  Hänellä on kokemusta myös tapahtumien tuottamisesta ja taloudesta, mikä on erinomainen asia taiteellisella johtajalla”, hallitus perustelee valintaa.

”Kuopio Tanssii ja Soin tulevaisuuden näen nykytanssiin keskittyvänä kansainvälisenä festivaalina, jonka ohjelmistoon mahtuu sekä sisällöltään että toteutustavoiltaan keskenään hyvinkin erilaisia teoksia”, Riku Lehtopolku linjaa tiedotteessa.

”[Ohjelmisto-]valintojen tulee tarjota katsojille elämysten lisäksi merkityksiä. Minua kiinnostaa tanssin rajapintojen venyttäminen ja sen limittyminen muihin taiteenaloihin. Kauteni aikana aion viedä tanssia myös perinteisten näyttämötilojen ulkopuolelle.”

Olen ylpeä että hallituksemme uskalsi tarttua tällaiseen rohkeaan tämän päivän tekoon – uskoi nuoreen ja nälkäiseen! – Anna Pitkänen

Valinta saattaa yllättää, sillä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi haki 14 kovatasoista alan ammattilaista useista eri maista, festivaalilta kerrotaan.

Urallaan Riku Lehtopolku on toiminut myös festivaalin nykyisen taiteellisen johtajan Jorma Uotisen assistenttina ja teosharjoittajana.

”Se ei kuitenkaan ollut vaikuttava tai ratkaiseva tekijä valinnassa, Jorma Uotinen ei ole missään vaiheessa osallistunut seuraajansa valintaprosessiin”, kertoo Kuopio Tanssi ja Soi ry:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Soininen. ”Lehtopolun ajatusmaailma istuu erinomaisesti uudistumassa olevaan festivaalimme kehittämisstrategiaan.”

Valintaa valmistelleessa työryhmässä oli edustettuna tanssitaiteen, tapahtumatuotannon ja kaupungin edustus.

”Olen ylpeä että hallituksemme uskalsi tarttua tällaiseen rohkeaan tämän päivän tekoon – uskoi nuoreen ja nälkäiseen!” sanoo Anna Pitkänen, festivaalin pitkäaikainen toiminnanjohtaja. ”Olisi ollut todennäköisempää, ja ”helppoakin” valita lähempänä valitsijoiden oma, kypsempää ikää oleva, entuudestaan jo esillä oleva, suurelle yleisölle tutumpi kasvo. Mutta hallitus päätyi pitkän prosessin jälkeen tähän ratkaisuun. Hän tuli valituksi puhtaasti omien näkökulmiensa, oman substanssiosaamisensa ja tavoitteidensa vuoksi.”

”Takuuvarmasti kysymyksessä on kasvun paikka, valittiin tehtävään kuka hyvänsä. Tällaiseen ainutlaatuiseen, meidän oloissamme suurehkoon kansainväliseen, paikkakuntasidonnaiseen tehtävään kun ei ole olemassa ”valmista” tekijää”, Anna Pitkänen jatkaa.

Riku Lehtopolun luotsaama ensimmäinen festivaali on vuonna 2020, sopimus on kolmivuotinen.