Lappeenrannan Balettigaala tanssitaan jälleen elokuussa – luvassa monipuolinen kattaus kansainvälisiä tekijöitä 

UUTISET JA TIEDOTTEET
24.5.2022

Balettigaalan päävieras on Puolan kansallisbaletti johtajansa Krzysztof Pastorin teoksilla.

Puolan kansallisbaletti Krzysztof Pastorin koreografiassa Moving Rooms © Ewa Krasucka.

Tanssissa on voimaa. Se yhdistää eri kulttuurit ja puhuu kielellä, jota kaikki ymmärtävät. Lappeenrannan Balettigaalan taiteellisen johtajan, Juhani Teräsvuoren mukaan vuoden 2022 balettigaalassa on luvassa jälleen upea kirjo tähtikoreografeja ja tähtitanssijoita. Balettigaalan juontaa tänä vuonna Minna Tervamäki.

Päävieraaksi saapuu Puolan kansallisbaletti johtajansa Krzysztof Pastorin teoksilla. Pastor on arvostettu ja palkittu koreografi, jonka teoksia on esitetty ympäri maailmaa.

”Lappeenrannassa nähtävä menestysteos Moving Rooms on vaikuttava, elegantti ja monitahoinen”, kuvailee taiteellinen johtaja Teräsvuori.

Tulilintu uusin maustein

Latvian kansallisbaletin vierailijat tuovat Lappeenrantaan palkitun koreografin Marco Goecken Tulilinnun dueton, joka oli tarkoitus nähdä jo viime vuoden gaalassa.  Musiikkina soi Stravinski ja teoksen tulkinta on uusi.

”Erityislaatuinen liikekieli on tehnyt Goeckestä yhden aikakautemme kysytyimmistä koreografeista”, hehkuttaa Teräsvuori.

Elza Leimane on aiemminkin ihastuttanut Balettigaalassa sekä esiintyjänä että koreografina. Tulilintu-teoksessa nähdään vahva ja ilmaisuvoimainen esiintyjä yhdessä partnerinsa Antons Freimansin kanssa.

Pienoisbaletti nähdään ensi kertaa Suomessa

Bostonin Baletin monitaituria Derek Dunnia on odotettu Lappeenrantaan jo pitkään. Yhdysvaltalaistanssija  hurmaa poikkeuksellisen vahvalla tekniikalla ja lavakarismalla. Tuomisenaan hänellä on alun perin venäläistanssija Mihail Baryshnikoville luotu teos VestrisLeonid Jacobsonin sooloteoksen aiheena on ranskalainen tanssijalegenda Auguste Vestris (1760–1842). Tämä särmikäs ja ehkä hieman mahtailevakin hahmo haastaa tanssijan tekniseen ja monipuolisen ilmaisuun.

Juhani Teräsvuori on erityisen iloinen siitä, että tämä legendaarinen pienoisbaletti nähdään nyt vihdoin ensimmäisen kerran Suomessa.

Klassikoita ja suuria tunteita

Suomalainen tähtitanssija Maria Baranova on müncheniläisyleisön suosikki, ja Lappeenrantaan tämä Baijerin valtionbaletin ensitanssija tuo koskettavan dueton baletista Spartacus partnerinaan Emilio Pavan.

Hollannin kansallisbaletin ensitanssijat esittävät klassisen baletin rakastetuinta ohjelmistoa. Giselle edustaa baletin romanttista tyylisuuntaa. Upea Le Corsaire (Merirosvo) -baletin bravuurinumero kantaa puolestaan eksoottisiin tunnelmiin kauas meren aalloille.

Romanian kansallisbaletin esittämä Pariisin liekit vie nimensä mukaisesti Pariisiin ja vallankumouksen liekkien pyörteisiin. Näyttävät hypyt ja pyörähdykset siivittävät tämän kaksintanssin lentoon. Teräsvuoren mukaan hurmaavat ensitanssijat sytyttävät takuuvarmasti myös yleisön liekkeihin.

Ruotsalaisen tanssin lähettiläs ei jätä kylmäksi

Särmikäs ruotsalaiskoreografi Mats Ek ei jätä ketään kylmäksi. Balettigaalassa vauhtiin pääsee Ruotsin kuninkaallisen baletin ensitanssija Oscar Samuelsson soolonumerossa Ekin teoksesta Rättika (Retikka).

Balettigaalan näytökset nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa perjantaina 26.8.2022 ja lauantaina 27.8. 2022. Lippuvaraukset vuoden 2021 balettigaalan näytöksiin on siirretty tälle vuodelle.