Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmisto ammentaa ihmisyyden moninaisuudesta
Liikkeellä marraskuussa -festivaali järjestetään 3.-10.11.2018 Helsingissä. Festivaalin ohjelmistossa saa Suomen ensiesityksensä Elina Pirisen Brume de Mer. Vuonna 1986 perustettu Liikkeellä marraskuussa on kansainvälinen nykytanssifestivaali, joka esittelee vuosittain ohjelmistossaan uusia näkökulmia avaavaa ja ajankohtaista nykytanssia.
Brume de Mer on koreografi Elina Pirisen ja työryhmän maalaama ruumiillinen ja vokaalinen sonaatti. Teoksen kuvataan muodostuvan psykohermostollisesti rikkaan piiritanssin, merkillisen kauniilla tavalla lauletun lyyrisen kentän, tuoksujen, huumaavien värien ja sieluun kasautuvan urkumusiikin yhteisabstraktion volyymistä. “Näyttämön järisyttävä soinnillinen maailma koostuu Ville Kabrellin säveltämästä urkusonaatista, joka on syönyt elävältä modernistisen venäläisen säveltäjä Viktor Suslinin teoksen Sonata no. 2 for Organ.”
Liikkeellä marraskuussa -festivaalin vuoden 2018 ohjelmistossa nähtävät teokset artikuloivat kehollisuuksien, inhimillisyyksien ja kulttuuristen viittaussuhteiden moninaisuutta. Festivaalin taiteellisina johtajina toimivien Mikael Aaltosen ja Ari Tenhulan tavoitteena on ollut tuoda Helsinkiin hyvin erilaisista paikallisuuksista ammentavaa näyttämöllistä ajattelua.
Kanadalaisen Benoît Lachambren intiimi teos Lifeguard on ensimmäinen osa triptyykistä, joka tarkastelee läsnäoloa ja liikkeen resonanssia. Brysselissä työskentelevä espanjalaiskoreografi Salva Sanchisin ryhmäteos Radical Light taas asettuu vuoropuheluun Senjan Jansenin ja Joris Vermeirenin musiikin, minimalistisen teknon ja kokeilevan elektroniikan kanssa. Sveitsiläiskoreografi, tanssija ja esiintyjä Marie-Caroline Hominal ja ruotsalainen ohjaaja Markus Öhrn kääntävät uudessa teoksessaan Hominal/Öhrn koreografin ja tulkitsijan välisen suhteen ylösalaisin.
Liikkeellä marraskuussa -ohjelmistossa nähdään myös lontoolaisen Sadler’s Wells -tuotantotalon tuottama, koreografi Jonathan Burrowsn, säveltäjä Matteo Fargion ja videokuvaaja Hugo Glendinningin 52 Portraits.
Teoksessaan Princess, filippiiniläiskoreografi Eisa Jocson tarkastelee Disney-teemapuistojen Lumikin näennäisen universaalia onnellisuuden esitystä aivan erityisestä näkökulmasta: Disneyland Hong Kong on yksi filippiiniläistanssijoiden merkittävimmistä työnantajista, mutta ihonvärinsä vuoksi heidät palkataan vain nimettömiin, avustaviin rooleihin.
Yleisö on myös tervetullut seuraamaan Janina Rajakankaan ja Neil Callaghanin yhteisteoksen, Over Your Fucking Body, ensimmäisen työvaiheen päätteeksi järjestettävää tapahtumaa Taidehallissa 5.11. Teos saa ensi-iltansa vuoden 2019 Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla.