Liikkeellä marraskuussa herättää kysymyksiä inhimillisyydestä

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.9.2017

Liikkeellä marraskuussa -festivaali esittelee vuosittain ajankohtaisia nykytanssin kansainvälisiä tekijöitä ja ilmiöitä Helsingissä. Tänäkään vuonna katsojaa ei päästetä helpolla: 3.–11.11. nähdään teoksia, jotka varmasti herättävät kysymyksiä ja keskustelua. Kantavana teemana on inhimillisen ja ei-inhimillisen, elävän ja elottoman suhde.

Jefta van Dinther: Dark Field Analysis. @ Ben Mergelsberg.

Festivaalin avaa palkittu ruotsalaissyntyinen koreografi ja tanssija Jefta van Dinther. Muun muassa Cullbergbaletille teoksia luonut van Dinther tuo Helsinkiin uusimman teoksensa Dark Field Analysis. Teos tuo esiin elossa olemisen intensiteettiä asettamalla ihmisen rinnakkain muiden elämänmuotojen kanssa. Kahden alastoman miehen välille syntyvän keskustelun punaisena lankana on virtaava veri, joka toimii analogiana sisään- ja ulospäin katsomiselle.

Festivaalin ainoa kotimainen teos on ympäri Eurooppaa työskentelevän Sonja Jokiniemen uusin, BLAB. Maalausta, veistosta ja koreografiaa yhdistelevä teos rakentuu kielellisen konseptin “blabbing” (suom. lörpöttely, höläyttely) ympärille. Nimi kuvaa teoksen maailmaa, joka rakentuu aistien, halujen ja refleksien pohjalta. Teoksella Jokiniemi jatkaakin tutkimustaan inhimillisten esineiden, kielijärjestelmien ja kaoottisen maailman parissa. Kielellä leikittelee myös Claire Vivianne Sobottken Strange Songs. Liioitellussa äänellisessä teoksessa oudot laulut muodostavat sarjan tansseja, tilanteita ja hahmoja.

Sonja Jokiniemi: BLAB. @ Tomas Uyttendaele.

Montrealilainen koreografi ja omintakeinen esiintyjä Dana Michel esittää festivaalilla uusimman sooloteoksensa Mercurial George. Tanssin Hopeinen leijona -palkinnolla Venetsian biennaalissa vuonna 2017 palkitun esiintyjän sooloteoksessa horjuva ja ailahtelevainen keho etsii tasapainoa esiintyjän toimiessa oman persoonansa arkeologina.

Koreografi Ola Maciejewskan Bombyx Mori, teos kolmelle tanssijalle, on taas saanut innoituksensa amerikkalaisen nykytanssin pioneerin Loie Fullerin (1862–1928) työstä. Fullerille liike oli kehon ja materian vuorovaikutusta – myös Maciejewskan teos tutkii kehon ja artefaktin välistä suhdetta.