Liikkeellä marraskuussa – kuolema ja ajan kuluminen läsnä festivaalin ohjelmistossa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Liikkeellä marraskuussa -festivaali, 15.9.2021

Nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa järjestetään 4.–14.11.2021 ympäri pääkaupunkiseutua. Festivaalilla nähdään yhdentoista päivän aikana yhteensä yksitoista teosta, kaksi työpajaa ja useita keskustelutilaisuuksia. Teoksista seitsemän on kansainvälisiä vierailuteoksia.

”Halusin festivaaliohjelmiston keskittyvän täysin toisenlaisiin esitysten muotoihin, myös suhteessa ajan käsitteeseen. Tämän vuoden ohjelmistossa on vain ei-frontaalisia teoksia, erilaisia muotoja, jotka usein käsittelevät myös toisenlaista ajan tuntua.” Kerstin Schroth, festivaalin taiteellinen johtaja.

Lisää kuratoinnista ja ohjelmiston synnystä kannattaa lukea Kerstin Schrothin ja viestinnän tuottajan Heidi Hattusen keskustelusta Ajatuksia marraskuusta (linkki festivaalin sivuille).

Teoksia nähdään festivaalin aikana esitysten, elokuvien ja installaatioiden muodossa, museossa ja uimarannalla sekä postipakettina kotiin toimitettuna. Kaikki esitykset poikkeavat perinteisen näyttämöteoksen formaatista, rikkoen frontaalisen katsomoasetelman muodon.


Dominique Bru: Un Bolero © Laurent Paillier

Festivaalin avaa Dominique Brun teos Un Bolero, jonka esittää tanssija François Chaignaud sekä Sibelius-Akatemian kaksi pianistia. Tämä kiehtova 18-minuuttinen teos nähdään Helsingin Taidehallissa.

Tämän jälkeen kutsumme sinut, yhdessä Isabel Lewisin kanssa, mukaan esineiden, ihmisten, kasvien, tanssien ja tuoksujen juhlaan Stoan aulaan teoksella Occasions. Koreografioidussa tilassa esiintyy viisi paikallista tanssitaiteilijaa.

Michiel Vandevelde: Dances of Death © Illias Teirlinck

Yleisön asettuessa ympyrän muotoon, pääsemme kokemaan Michiel Vandevelden teoksen Dances of Death– voimakas kokonaisuus, jonka luo seitsemän tanssijaa ja vokalisti.

Maria Saivosalmi ja Vytautas Puidokas kysyvät videoinstallaatiossaan From Mother to Daughter, millaisia ovat perheiden sukupolviketjut, ja miten ne muuntuvat liikkeeksi?

Liikkuen unen ja fiktion rajapinnoilla, Mikko Niemistön ja työryhmän elävä installaatio ja kestollinen esitys Astral Projections sekä Niemistön sooloteos Odd Meters vievät meidät unien maailmaan.

Ofelia Jarl Ortegan teos StM avaa meille esiintyjän ja katsojan välisen suhteen rajapintaa. Sooloteos tutkii katsetta dramaturgisena välineenä.

Ainutlaatuisessa Stefan Kaegin, Judith Zaguryn ja Nathalie Küttelin luomassa elokuvateoksessa Temple du présent – Solo for octopus saamme nähdä uteliaan ja leikkisän olennon kohtaavan ihmisen. Kuka tutkii ja ketä? Kuka leikkii ja kenen kanssa?

Ingri Fiskdalin teos Diorama, yhdessä Sibelius-lukion opiskelijoiden kanssa, kuljettaa meidät ulos marraskuiseen Hietarantaan, kutsuen meidät näkemään tutun maiseman uudella tavalla.

vanha nainen istuu nojatuolissa

Andreas Bolm: Figuring Age

Boglarka Börcsökin ja Adreas Bolmin yhteisteos Figuring Age tuo esiin kolme ikääntyvää tanssijaa Budapestistä, iältään 90–101-vuotiaita. Teos koostuu kestollisesta esityksestä ja videoinstallaatiosta, jotka nähdään samanaikaisesti vierekkäisissä tiloissa.

Samara editionsin tuottama, Chiara Bersanin ja Ilaria Lemmon luoma teos, Fionde toimitetaan yhdessä Baltic Circle -teatterifestivaalin kanssa kotiovellesi postipaketin muodossa. Missä ja milloin sen koet, on sinun päätettävissäsi.

Vuoden 2021 esitysohjelmiston yhteistyökumppanit ovat: Kulttuurikeskukset Stoa ja Caisa, Espoon Kaupunginteatteri, Zodiak, Helsingin Taidehalli ja Baltic Circle.

Lisää tietoa ohjelmistosta löydät osoitteesta: https://liikkeellamarraskuussa.fi/ohjelmisto/.

Lisätietoa festivaalista löydät osoitteesta: www.liikkeellamarraskuussa.fi.