Liikkeellä marraskuussa mutkittelee muotojen ja tilojen välillä

UUTISET JA TIEDOTTEET
27.9.2022

Ohjelmisto pohtii poliittisesti ja runollisesti maailmaamme, tapaamme olla yhdessä ja muodostaa yhteisöjä, sekä sen rinnalla suhdettamme kasveihin, joiden kanssa jaamme tämän maailman. Musiikki, tekstit ja tarinat ovat kuin liima eri teosten välillä – täyttäen tyhjät välit.

Calixto Neto: Feijoada © Raoul Gilibert

Liikkeellä marraskuussa -festivaali alkaa tänä vuonna poikkeuksellisesti ennakkoesityksellä lokakuussa 30.–31.10. Tällöin ensi-iltaan tulee Nimeämätön luonto -triptyykkiteos, jonka koreografina toimii Veli Lehtovaara, tila- ja lavastesuunnittelijana Eija-Liisa Ahtila sekä äänisuunnittelijana Jani Hietanen. Kaikki kolme osaa toteutetaan eri paikoissa ja esitetään osana festivaalin ohjelmistoa. Ensimmäinen osa nähdään Öljysäiliö 468:ssa, joka on avoin tapahtumille ainoastaan lokakuun loppuun saakka.

Festivaali avataan Caisassa 3.11. koreografi Calixto Neton teoksella Feijoada. Tällä kertaa Calixto Neto palaa festivaalille oman teoksensa kanssa, kutsuen meidät seuraamaan feijoadan, symbolisen mutta kiistanalaisen Brasilian kansallisruuan valmistusta. Roda de samba asettaa illan rytmin. Musiikki, tanssi sekä henkilökohtaiset ja poliittiset tarinat limittyvät feijoadan valmistusprosessin ja raaka-aineiden kanssa. Helsingissä teoksessa on mukana paikallisia taiteilijoita.

Sheena McGrandles: Dawn © Michiel Keuper

Kuten myös Sheena McGrandlesin teoksessa DAWN, joka on musikaali lisääntymisestä. Musiikki, performanssi ja spoken word sulautuvat kerrokselliseksi ja humoristiseksi kokonaisuudeksi lisääntymisestä, vanhemmuudesta ja siitä voimasta, joka lapsella on toivon symbolina. Kenellä on oikeus ja mahdollisuus lisääntymiseen? Esityksen lapseton kuoro koostuu paikallisista taiteilijoista.

Pitkäaikainen lupaus toteutuu vihdoin, kun koreografi-tanssija Meg Stuartin teos Solos & Duets esitetään osana tämän vuoden ohjelmistoa. Lisäksi hänen viimeisimmät videoteoksensa ovat nähtävillä Stoan aulassa läpi festivaalin maksutta. Nämä videot ovat toteutettu osana berliiniläisen HKW:n projektia CC: World, vastaten maailman tilaan. Hyödyntämällä Damaged Goods -ryhmän vierailun kaiken potentiaalin, meillä on ilo esittää myös Meg Stuartin tuore sooloteos All the way around. Intiimissä konserttiympäristössä Stuart kohtaa jazzmuusikko Doug Weissin.

Aivan Stoan edestä löytyy alkuperäinen suomalainen hirsimökki. The Hut on Jared Grandingerin, Angela Schubotin, Alm Gnistan, Shelley Etkinin ja Stefan Rusconin projekti, joka on kehitetty Liikkeellä marraskuussa -festivaalia varten. The Hut on yhdessä luotu elävä olento – sienien valtakunta, joka asustaa mökin puisissa rakenteissa. Festivaalin ajan The Hut toimii ihmisesiintyjien ja ei-inhimillisten yhteistyökumppaneiden taiteellisten ehdotusten kotina. Mökissä tapahtuviin esityksiin on rajallinen kapasiteetti mutta ne ovat maksuttomia.

Liittyen mökkiin mutta keskittyen toisenlaiseen kasviin, Angela Schubot ja Suvi Kemppainen esittävät ensimmäistä kertaa liikeluonnoksen pitkäaikaisesta ja syvästä sitoutumisesta kohtaamisiin sammaleen kanssa teoksessa Sammal.

Cherish Menzo: Jezebel © Annelies Verhels

Osana tämän vuoden ohjelmistoa, ylpeänä esitämme koreografien Cherish Menzon ja Eisa Jocsonin vahvat ja merkittävät sooloteokset (Jezebel ja Macho Dancer). Teoksissaan nämä taiteilijat tutkivat ilmiöitä, käännellen ja muovaten vakiintuneita stereotypioita ja sukupuolirooleja.

Viimeisempänä muttei vähäisempänä, ohjelmistossa on kaksi teosta, jotka luovat intiimejä kohtaamisia yleisön kanssa. Ensimmäisenä Mette Edvardsenin projekti Time has fallen asleep in the afternoon sunshine, jossa ryhmä taiteilijoita on opetellut ulkoa valitsemansa kirjan. Yhdessä he muodostavat elävien kirjojen kirjaston. Teos pohjautuu Ray Bradburyn romaaniin Fahrenheit 451, joka sijoittuu tulevaisuuden yhteiskuntaan, jossa kirjat ovat kiellettyjä. Helsingissä esitettävää versiota varten on kasvavaan kirjastoon lisätty kaksi suomenkielistä ja yksi uusi ruotsinkielinen kirja.

Toisena on Tuomas Laitisen teos Yleisöruumis, esitys ilman esiintyjiä, kuin kirja, joka on eksynyt teatterin tilaan ja aikaan. Siinä on sivuja. Käärö. Rakkauskirje. Paikka. Aika. Uppoaminen. Tuho. Järjestys. Sotku. Käytäntö. Teoria.

Liikkeellä marraskuussa järjestetään Helsingissä 3.-13.11.2022.