Liikkeen puolustaja Petri Kekoni juhlii huhtikuussa

UUTISET JA TIEDOTTEET
10.4.2017

Petri Kekoni Company juhlistaa 10-vuotispäiviään minifestivaalilla huhtikuussa Suvilahdessa. Vuosi 2017 on myös koreografi Petri Kekonin 20. taiteilijajuhlavuosi. Kekoni kertoo haluavansa luoda ajattomia teoksia, jotka muodostavat jatkumon toistensa välille.


Kekoni 10 -pienoisfestivaalin ohjelma ja lisätietoa www.kekonico.fi.

“Haluan puolustaa liikettä ja sen syvyyttä, ikiaikaisuutta”, Petri Kekoni sanoo.

Kekoni Company on herättänyt juhlien kunniaksi eloon kaksi vanhaa teostaan. Suvilahdessa nähdään huhtikuussa teokset Teon teesejä (2011) ja Vierasperäisiä muunnelmia (2009).

Kekonin mukaan vierautta käsittelevä Vierasperäisiä muunnelmia tuntuu tässä ajassa yhä ajankohtaisemmalta: “Joskus maailma tulee vastaan ja teoksesta tulee entistä puhuttelevampi.”

Koreografi pitää vanhojen teosten lämmittämistä tärkeänä. En ole tehnyt teoksiani kertakäyttötuotteeksi, hän sanoo. Vanhan löytäminen uudelleen vaatii kuitenkin työtä:

“Materiaali pitää purkaa ja löytää uudelleen. Syyt ja seuraukset pitää taas keksiä ja mennä sisään muotoon. Molemmissa teoksissa on mukana alkuperäisiä tanssijoita. Se on tärkeää, sillä heille on jo jäänyt jälki teoksesta.”

Kekoni-metodiin voi tutustua työpajoissa

Kekoni haluaa luoda jatkumoa, liikkeellistä kaanonia teostensa välille. Koreografi puhuu kekoni-metodista ja kekonimaisesta liikehdinnästä.

Välillä tässä ajassa tuntuu yksinäiseltä, kun on tällainen liikkeen kehittelijä. Itse näen, että liikkeeseen liittyy valtavasti viitteitä. Näen sen pohjattomana kaivona.

Kekonin työskentelyyn ja teosten lähtökohtiin voi tutustua osana festivaalia järjestettävissä, kaikille avoimissa työpajoissa. Osallistujat pääsevät näyttämölle purkamaan teosten liikettä ja musiikkia yhdessä tekijöiden kanssa.

Antaa tilan puhua

Tila on oleellinen osa Kekonin teoksia. Teon teesejä ja Vierasperäisiä muunnelmia esitetään Suvilahden tehdasmiljöössä. Paikalla on koreografille erityinen merkitys:

“Haluan antaa tilan puhua sellainen kuin se on. Ensimmäiset teokseni esitettiin Suvilahdessa. Rakennuksissa asuu vielä se, mitä varten ne on rakennettu, kaasutehdasmaisuus on vielä tallella. Kun vien teokseni sinne, ne keskustelevat ajallisesti vanhan käytön kanssa.”

Teon teesejä (2011) uudelleen esitettiin Cirkon maneesissa. Kuvassa Maija Kiviluoto, Tuomas Mikkola, Tanja Illukka ja Riina Huhtanen.

Teon teesejä (2011) uudelleen esitettiin Cirkon maneesissa. Kuvassa Maija Kiviluoto, Tuomas Mikkola, Tanja Illukka ja Riina Huhtanen.

Minne nyt?

Kekoni iloitsee, että Kekoni Companyn toiminnan lähtökohdat ovat vuosi vuodelta parantuneet. Companyn parissa työskentelee noin parikymmentä eri alojen ammattilaista – tanssijoita, säveltäjiä, valo- ja pukusuunnittelijoita. Osa heistä on ollut mukana alusta asti:

“Siinä alkaa olla jo yhteinen kokemus. Ei tarvitse puhua kaikkea auki, vaan asiat välittyvät alitajuisesti”, Kekoni sanoo.

Mielessä kytee ajatus sooloteoksesta:

“Olen miettinyt, millainen olen itse liikkujana. Nyt voisi olla taas aika laittaa itseni näyttämölle”, hän sanoo.