Madeleine Onnen valinta baletin johtoon vahvistettiin

UUTISET JA TIEDOTTEET
10.10.2017

Kansallisoopperan hallitus päätti nimityksestä odotetusti tiistaina kuultuaan henkilöstoryhmiä, joiden lausunnot olivat yksimielisesti puoltavia. Onne aloittaa tehtävässään elokuussa 2018.

Madeleine Onne © Mirka Kleemola

Ruotsalainen Madeleine Onne toimii tällä hetkellä Houstonin balettiakatemian johtajana Yhdysvalloissa. Onnella on vahva klassisen baletin sekä nykykoreografioiden tuntemus ja osaaminen.

Hän on työskennellyt balettitanssijana Tukholman Kuninkaallisessa baletissa 1978 ̶ 2002. Tanssijauransa jälkeen Onne on toiminut baletin taiteellisena johtajana sekä Tukholman Kuninkaallisessa baletissa että Hongkongin baletissa yhteensä 15 vuoden ajan.

”Kasvoin suuressa ooppera- ja balettitalossa, ja olen onnellinen ja ylpeä saadessani palata sellaiseen jälleen. Odotan innolla Suomen kansallisoopperan ja -baletin tarjoamia mahdollisuuksia. On kunnia jatkaa Kenneth Greven tasokasta työtä tässä talossa”, Madeleine Onne toteaa.

Onne haluaa jatkaa vahvalla klassisella pohjalla, mutta korostaa, ettei baletista saa tulla museo. ”Pitää olla resursseja ja mahdollisuuksia jatkuvasti kehittää lajia, ei pelkästään fyysistä suoritusta, vaan sen taiteellista ilmaisua”, hän korostaa. ”Tanssijoita kannattaa myös haastaa.”

”Tavoitteena oli löytää henkilö, jolla on sekä vahva oma kansainvälinen balettitanssijan ura että kokemusta baletinjohtajan tehtävästä. Tärkeitä ovat myös laajat kansainväliset verkostot sekä yhteistyökyky niin talossa kuin sen ulkopuolellakin. Madeleine Onnessa yhdistyy tämä kaikki, lisäksi hän on valloittava persoona”, Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Päivi Kärkkäinen kertoo. Hakijoita tehtävään oli yli 70.

Madeleine Onnen sopimus on määräaikainen 1.8.2018 ̶ 31.7.2022 (neljä vuotta) sisältäen kolmen vuoden lisäoption. Samalla päättyy Kansallisbaletin nykyisen taiteellisen johtajan Kenneth Greven kymmenvuotinen kausi.

Kansallisbaletin taiteellinen johtaja vastaa ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta sekä johtaa ja kehittää baletin toimintaa. Hän toimii pääjohtajan alaisuudessa.