Marraskuun tanssimaraton jatkuu Stoassa Alpo Aaltokosken ja Johanna Ikolan teoksilla

UUTISET JA TIEDOTTEET
13.11.2017

Toveruus ja yhdessä kulkeminen ovat Aaltokoski Dance Marathonin teemat, joita tapahtuman neljä tanssiteosta lähestyvät eri tavoin.

Alpo Aaltokosken teosten lisäksi Maratoniksi nimetyssä esityssarjassa nähdään ryhmän luottotanssijana tunnetun Johanna Ikolan koreografia Fuga.

Johanna Ikola on tehnyt jo useita koreografioita: sooloja itselleen, duettoja ja eri taiteenaloja yhdistäviä teoksia – monia niistä Pohjanmaalla, jossa hän toimi läänintaiteilijana 2010–2013.

”Koreografiani ovat tanssijalähtöisiä. Valmistuin tanssijaksi ja olen halunnut työskennellä nimenomaan tanssijana, mutta samalla tutkin miten tanssijan taiteilijuutta voi viedä pidemmälle. Halu tehdä koreografiaa on kyllä ollut jo alusta asti”, Johanna Ikola kertoo.

”Työskentelin toisen Aaltokosken tanssijan Jouni Majaniemen kanssa Kekäläinen & Companyn Keidas-residenssissä viime vuonna. Siitä nousi ajatus tehdä puhtaasti musiikki- ja liikelähtöinen teos, josta tuli tavallaan jatko silloin nähdylle Intima Ö:lle.”

Fuga. Kuvassa Unna Kitti, Johanna Ikola, Jouni Majaniemi © Tanja Ahola

”Bachin Fugan musiikillinen muoto kiinnostaa. Siinä on itsenäiset äänet, jotka toimivat kontrapunktissa toisiinsa nähden. Miten sen kehollistaminen itsenäisiksi tanssijapersooniksi ja niiden orkestraatioksi tapahtuu?”

Veljeys, toveruus ja yhdessä kulkeminen

Aaltokoski Dance Marathonilla on kahdeksan päivän aikana, 16.–26.11., mahdollisuus nähdä neljä erilaista tanssi-iltaa, kunakin iltana kaksi erilaista teosta.

Johanna Ikolan ensi-illan rinnalla toinen kantaesitys on Alpo Aaltokosken koreografia Veljet, joka jatkaa Aaltokosken Together-dueton (2010) yhdessä kulkemisen teemaa. Lisäksi nähdään maaliskuussa ensi-iltansa saanut, ajankohtainen Ali & Alpo – veljeyttä ja tasa-arvoa puolustava, kulttuurien kohtaamiseen rohkaiseva teos.

Pitkästä aikaa nähdään myös Aaltokosken klassikkosoolo, Milla Moilasen kanssa toteutettu mediataideteos Deep vuodelta 2000.

Miten Johanna Ikolan Fuga istuu veljeyttä ja toverillisuutta uhkuvaan sarjaan?

”Yhdessä tekeminen ja rinnalla kulkeminen on kantava ajatus ryhmässä. Ja koreografiakin on vahvasti työryhmälähtöinen, tanssijoiden kanssa yhdessä tehty”, Ikola pohtii.

”Mutta kyllä me myös tietoisesti halusimme, että samassa illassa esitetään nyt kaksi ihan erilaista teosta.”


Marraskuu näyttää olevan tanssifestivaalien prime time -aikaa. Juuri päättyneen Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ja nyt alkavan Aaltokoski Dance Marathonin (16.-26.11.) ohella Helsingissä järjestetään Tanssin voima -festivaali (16.-19.11.) ja Baltic Circle, jossa on myös tanssiesityksiä (14.-18.11.). Samaan aikaan myös Pohjanmaa tanssii Vaasassa 16.-18.11. Lisäksi Porissa Tanssikuu-tapahtumassa 13.-28.11., Joensuun Yksin sateessa? -festivaalilla 20.-25.11. ja XS – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaalilla Turussa 23.-25.11. nähdään koti- ja ulkomaista nykytanssia.