Miksi taide ja kulttuuri ovat oleellisia ilmastonmuutoksen torjumisessa?

UUTISET JA TIEDOTTEET
27.9.2019

Taidealoilla on kyky ja keinot kuvitella ja kokeilla vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, kyseenalaistaa nykyistä maailmanmenoa, katsoa maailmaa uudella tavalla ja tutkia tulevaisuutta yleisöjen ja osallistujien kanssa.

Ilmastokriisi ja kestävän kehityksen vaatimus huolettavat esiintyviä taiteilijoita, joiden työ ja ura ovat yhä useammin kansainvälisiä ja vaativat matkustamista. Miten taide ja kulttuuri voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjumiseen, se on punaisena lankana kahden lokakuussa Turussa järjestettävän kansainvälisen tapahtuman, STRETCH 2019:n ja New Performance Turku Festivalin ohjelmistossa.

Lauantaina 19.10. pääpuhujana on Creative Carbon Scotland -järjestön johtaja Ben Twist, joka siteeraa Bertolt Brechtiä: Taide ei ole peili joka heijastaa todellisuutta, vaan moukari, jolla sitä muokataan.

”…[art] also has a unique ability – indeed the playwright Bertolt Brecht might say a duty – to imagine and experiment with alternative futures, question the status quo, see the world differently and explore the future with audiences and participants. Without the cultural sector playing its part in helping current and future society to move towards a more sustainable way of life, this essential shift will not happen”, hän kirjoittaa.

Taide ei ole peili joka heijastaa todellisuutta, vaan moukari, jolla sitä muokataan. – Bertolt Brecht

Stretchin työpajoissa haetaan konkreettisia tekoja ja työkaluja. Esimerkiksi tanssitaiteilija Sari Palmgren Suomesta pui islantilaisen ja ruotsalaisen kollegansa kanssa kestävän kehityksen periaatteiden soveltamista tanssitaiteilijan työssä.

Millainen olisi nykymaailman kansantanssi?

Maailma ja odotukset muuttuvat paitsi ilmaston, myös kaupunkien, niiden asukkaiden ja yhteisöjen tasolla. Palestiinalais-syyrialainen, New Yorkissa asuva tanssi- ja esitystaiteilija Leyya Mona Tawil tulee Turkuun työstämään uudenlaista kansantanssi-ideaa paikallisten ihmisten kanssa. Tuloksena on Turun oma tulevaisuuden kansantanssi, Turku Future Folk Dance. Se esitetään ja tanssitaan yhdessä turkulaisten kanssa Yliopistonkadulla 19.10. klo 17.

Syyslomaviikolla Turku on monella tavalla tanssin pääkaupunki, kun tanssiesityksiä on tarjolla runsain määrin. Katso koko ohjelma: Turkulainen tanssin viikko ›

Lisäksi Turkuun kokoontuu 250 tanssiammattilaista eri maista tekemään tulevaisuutta yhdessä 17.-20.10.2019. Stretch Turku 2019 on nelipäiväinen tapahtuma, joka pohtii, millainen on tanssitaiteilijan paikka yhteiskunnassa ilmastokriisin ja muuttuvien yhteisöjen aikana. Samaan aikaan Turussa järjestetään kansainvälinen New Performance Turku Festival.

Stretch 2019 Turku 17.–20.10.2019 (ohjelma ›)
Järjestäjät: Läntinen tanssin aluekeskus ja Tanssin tiedotuskeskus
Pääyhteistyökumppanit: Turun kaupunki ja New Performance Turku Festival