Miltä tanssi tuntuu? Auracon Tuntu-teos tarjoaa tuntumia tanssista näkövammaisille lapsille

UUTISET JA TIEDOTTEET
7.11.2017

Miltä tanssi tuntuu? Tai miten tanssin voi kuulla? Sitä on selvittänyt jo parin vuoden ajan tanssiteatteri Auraco, joka valmistelee parhaillaan Tanssin talon ja Annantalon residenssissä teosta Tuntu näkövammaisille lapsille.

Auraco: Tuntu. @ Mauri Tahvonen.

“Näkemättömyys on hyvin mielenkiintoinen lähtökohta tanssiteokselle. Tanssi on visuaalinen taidemuoto, mutta sen olemus, liike, on meissä jokaisessa, näet tai et”, sanoo Auracon taiteellinen johtaja Päivi Aura.

Jo vuodesta 2015 teosta suunnitellut Auraco on työskennellyt loka-marraskuussa Tanssin talon ja Annantalon yhteisessä residenssissä, joka toteutuu Suomen Kulttuurirahaston Taide toiseen -ohjelmassa osana Lastenkulttuurikeskusten liiton RRR (rajoja rikkovat residenssit) -hanketta. Hankkeessa taiteilija työskentelee lasten ja/tai nuorten kanssa kuukauden ajan työparinaan taiteen kentän ulkopuolinen taho.

Auraco on muun muassa viettänyt päivän silmät sidottuina kaupungilla, tavannut näkövammaisia taiteilijoita sekä järjestänyt työpajoja näkövammaisille ja näkeville lapsi- ja nuorisoryhmille. Työssä on avustanut kuvailutulkki Riitta Lahtinen.

“Kun olemme tehneet erilaisia näkemättömyysharjoituksia ensimmäinen tunne on ollut hämmennys – miten voi saada näin paljon tietoa, vaikka ei näe. Voit esimerkiksi kuulla liikkeen suhinan tai tuntea lähestyvän seinän”, Aura kuvailee.

Tätä tietoa hyödynnetään Tuntu-teoksessa, joka tarjoaa näkövammaisille lapsille tuntumia tanssista muun muassa liikkeen synnyttämien ilmavirtojen ja äänien avulla. Teosta katsomaan ovat tervetulleita myös näkevät, tarjolla on erilaisia näkökykyä rajoittavia laseja ja huiveja, Aura kertoo.

Aura kokee, että projekti on johdattanut tanssin ytimeen. Hän kertoo työpajasta, jossa näkövammainen poika hullaantui täysin tanssista.

“Pojalla ei ollut mitään ennakkokäsitystä siitä, mitä tanssi on tai miltä se näyttää. Silti hän antautui täysin liikkeelle ja tunnisti sen itse tanssiksi. Oli upeaa seurata sitä ilmaisun ja liikkumisen riemua”, hän sanoo.

Tuntu saa ensi-iltansa Annantalossa sunnuntaina 12.11.2017.