Ministeri haluaa luovat alat osaksi kasvun ja työllisyyden politiikkaa

UUTISET JA TIEDOTTEET
23.1.2015

Juuri nyt, kun tarvitsemme kasvua ja työllisyyttä Suomen nostamiseksi taloudellisesta taantumasta, on viisasta panostaa luovaan alaan, totesi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen Suomen elokuvasäätiön Elokuvavuosi 2015 -avauspuheenvuorossaan perjantaina 23.1.2015.

– Kulttuurin ja taiteen itseisarvon lisäksi luova ala työllistää ja tukee kasvua. Audiovisuaalinen kulttuuri on yksi työvaltaisimmista kulttuurin toimialoista.

– Luovien alojen panostukset eivät ole pelkästään kulttuuribudjetin asioita. Meidän tulisi löytää uusia tapoja hyödyntää luovan kentän toimijoiden osaamista ja mahdollisuuksia. Olisi syytä pohtia vakavasti esimerkiksi omaa Tekes-kehittämisohjelmaa luoville aloille.

Nämä olivat myös keskeisiä viestejä Taiteen tiedotuskeskusten ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien seuraavissa hallitusohjelmatavoitteissa, jotka esiteltiin kansanedustajille viime keskiviikkona.

Viitanen oli tyytyväinen tekijänoikeuskysymysten etenemisestä ja kulttuuribudjetin säilymisestä vuoden 2014 tasolla.

– Saimme tekijänoikeuslain eduskunnan käsiteltäväksi. Uudistimme pitkään työn alla olleen yksityisen kopioinnin hyvitystä koskevan järjestelmän, mikä tarkoitti 11 miljoonan euron määrärahaa budjettiin. Lainauskorvauksien taso kaksinkertaistettiin yli 8 miljoonaan euroon.

– Voimme siis olla tyytyväisiä siihen, että taiteen ja kulttuurin tekijöille kuuluvien korvausten osalta otettiin oikeansuuntaisia askelia, totesi ministeri Viitanen.

 

Lähde: OKM-tiedote 23.1.2015 ja Tanssin Tiedotuskeskus

Taiteen tiedotuskeskusten ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien puheenvuorot eduskunnassa 21.1.2015.