Ministeri haluaa luovat alat osaksi kasvun ja työllisyyden politiikkaa

UUTISET
23.1.2015

Juuri nyt, kun tarvitsemme kasvua ja työllisyyttä Suomen nostamiseksi taloudellisesta taantumasta, on viisasta panostaa luovaan alaan, totesi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen Suomen elokuvasäätiön Elokuvavuosi 2015 -avauspuheenvuorossaan perjantaina 23.1.2015.

– Kulttuurin ja taiteen itseisarvon lisäksi luova ala työllistää ja tukee kasvua. Audiovisuaalinen kulttuuri on yksi työvaltaisimmista kulttuurin toimialoista.

– Luovien alojen panostukset eivät ole pelkästään kulttuuribudjetin asioita. Meidän tulisi löytää uusia tapoja hyödyntää luovan kentän toimijoiden osaamista ja mahdollisuuksia. Olisi syytä pohtia vakavasti esimerkiksi omaa Tekes-kehittämisohjelmaa luoville aloille.

Nämä olivat myös keskeisiä viestejä Taiteen tiedotuskeskusten ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien seuraavissa hallitusohjelmatavoitteissa, jotka esiteltiin kansanedustajille viime keskiviikkona.

Viitanen oli tyytyväinen tekijänoikeuskysymysten etenemisestä ja kulttuuribudjetin säilymisestä vuoden 2014 tasolla.

– Saimme tekijänoikeuslain eduskunnan käsiteltäväksi. Uudistimme pitkään työn alla olleen yksityisen kopioinnin hyvitystä koskevan järjestelmän, mikä tarkoitti 11 miljoonan euron määrärahaa budjettiin. Lainauskorvauksien taso kaksinkertaistettiin yli 8 miljoonaan euroon.

– Voimme siis olla tyytyväisiä siihen, että taiteen ja kulttuurin tekijöille kuuluvien korvausten osalta otettiin oikeansuuntaisia askelia, totesi ministeri Viitanen.

 

Lähde: OKM-tiedote 23.1.2015 ja Tanssin Tiedotuskeskus

Taiteen tiedotuskeskusten ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien puheenvuorot eduskunnassa 21.1.2015.