Moomin Characters tukee Taideyliopistoa 100 000 euron lahjoituksella

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.12.2021

Tove Jansson opiskeli nykyisen Taideyliopiston Kuvataideakatemian edeltäjässä, Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Nyt Tove Janssonin ja hänen veljensä Lars Janssonin perustama perheyritys Moomin Characters Ltd tukee uutta taiteilijasukupolvea. Lahjoituksen tuotoilla yliopisto kehittää taiteen eri alojen, mm. tanssin koulutusta ja vastaa uusiin koulutustarpeisiin.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija maalaa © Veikko Kähkönen / Taideyliopisto

Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelija maalaa © Veikko Kähkönen / Taideyliopisto

Tove Janssonin luomien muumihahmojen perintöä vaaliva Moomin Characters Ltd Oy lahjoittaa 100 000 euroa Taideyliopistolle. Lahjoituksella vahvistetaan taiteen ja taidekoulutuksen tulevaisuutta.

”Lahjoituksella Moomin Characters kunnioittaa perustajiensa, taiteilijoiden Tove ja Lars Janssonin perintöä. Huipputasoinen taidekoulutus ja elinvoimainen taidekenttä takaavat, että Tove Janssonin kaltaisia taiteilijoita voi kasvaa Suomessa tulevaisuudessakin”, sanoo Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson.

Muumi-kirjoista tunnetuksi tullut Tove Jansson oli monialainen taiteilija, joka loi uraa niin kirjailijana, taidemaalarina, pilapiirtäjänä kuin sarjakuvataiteilijanakin. Jansson opiskeli aikanaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa, joka on nykyisen Taideyliopiston Kuvataideakatemian varhaisin edeltäjä. Jansson valmistui taidemaalariksi vuonna 1937.

Tove ja hänen veljensä Lars Jansson © Moomin Characters™

Tove ja hänen veljensä Lars Jansson © Per Olov Jansson / Moomin Characters™

Valtio myöntää lisätukea jokaista Taideyliopiston saamaa yksityistä lahjoituseuroa kohden

”Lahjoitus tukee Taideyliopistoa sen ainutlaatuisessa tehtävässä taiteen tulevien suunnannäyttäjien kouluttajana. Nyt jos koskaan tarvitsemme taloudellisia resursseja, jotta voimme tukea nuoria taiteilijoita uralla eteenpäin ja löytää kestäviä ratkaisuja taiteen elinvoimaisuuden säilyttämiseksi Suomessa. Koronapandemia, digitalisaatio ja vähenevä julkinen rahoitus ovat tuoneet mittavan haasteen, johon voimme vastata ainoastaan yhdistämällä voimamme taidealan toimijoiden ja tukijoiden kanssa”, sanoo Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.

Moomin Charactersin lahjoitus ohjataan Taideyliopiston Vahvista taiteen voimaa -keräykseen, joka on osa valtion vastinrahaohjelmaa vuosille 2020–2022. Valtio myöntää tietyn euromäärän jokaista yliopiston 15.6.2020–30.6.2022 välillä saamaa yksityistä lahjoituseuroa kohden.

Lahjoitukset lisätään Taideyliopiston pääomaan, jonka tuotoilla yliopisto kehittää taiteen eri alojen – kuvataiteen, musiikin, teatterin ja tanssin – koulutusta ja vastaa uusiin koulutustarpeisiin.